Vortexul polar va ajunge în România și va transforma totul într-un tărâm de gheață. Începând de joi, 12 ianuarie, gradele în termometre scad până la minus 20 de grade Celsius. Sunt temperaturi cu mult sub normalul perioadei, spun meteorologii.


De sărbători am avut parte de temperaturi blânde, de primăvară, fără zăpadă. Chiar de Bobotează, când tradiția spune că este ger de crapă pietrele, am avut peste 10 grade Celsius.

Dar iată că după episodul de ninsori, vine gerul! Răcirea începe de joi, când temperaturile încep să scadă vertiginos. Dar cea mai geroasă zi va fi duminică.

Vortexul polar va îngheța România. De joi, temperaturile scad până la minus 20 de grade Celsius

În zonele depresionare se vor înregistra minus 20 de grade Celsius, dimineața. În București, gerul va fi mai blând, între minus 6 grade, ziua, și minus 10, peste noapte.

În cea mai caldă zi, din perioada de frig intens, se vor atinge minus 2 grade, în zonaTransilvaniei.

Asta se va întâmpla din cauza unui vortex polar. Dar este doar o mică dovadă din puterea pe care o are.

Frigul ar putea fi și mai intens în cazul în care valul de are înghețat va reuși să coboare și mai mult spre sud și va cuprinde întreaga Europă.

vortex-polar-gheata.jpg

Lacul Michigan a înghețat complet, în 2014
Lacul Michigan a înghețat complet, în 2014

În acest caz, masa de aer rece de la Polul Nord va îngheța România pentru o perioadă mult mai lungă. Deocamdată, temperaturile care ne așteaptă sunt cu minus 10 grade mai mici decât normalul acestei perioade.

În 2014, același vortex polar a adus temperaturi de minus 27 de grade în Statele Unite. Lacul Michigan a înghețat tunci complet, iar apa arata ca și cum ar fi clocotit și fumega.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete.

Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar.

De altfel, până în anii '70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.

Temperatura în mijlocul vortexului polar ajunge până la minus 90 de grade, care este aproape cea mai scăzută atinsă vreodată.

 

 

Citește și: 

După furtuna de zăpadă Filomena, în Spania vine gerul

 

 

 

 
 
Loading...