Vrei o locuinţă mai mare? Acum poţi să obţii al doilea credit «Prima Casă»

Ultima actualizare:
Poţi da traseul de mai multe ori timp de un an
Poţi da traseul de mai multe ori timp de un an

Ţi-ai cumpărat deja o locuinţă prin Programul „Prima Casă”, dar îţi doreşti una mai mare? Acum se poate! Condiţia este să o vinzi pe prima şi să achiţi creditul iniţial. Aceasta este, printre altele, cea mai importantă modificare pe care Guvernul a adus-o programului. Iată tot ce trebuie să ştii!

Guvernul a modificat şi completat normele de implementare a Programului „Prima Casă”, care au şi intrat în vigoare de joi, 1 octombrie. Cei care vor să beneficieze de pe urma acestui program au motive de bucurie: de acum înainte, nu mai există obligativitatea de a lua o singură dată împrumutul, ci pot contracta un al doilea credit de acest gen respectând anumite condiţii.  

  • Dacă, de exemplu, ai cumpărat prin programul „Prima Casă” un apartament cu două camere, iar acum îţi doreşti un apartament cu trei camere sau mai multe, ai obligaţia de a scoate la vânzare prima locuinţă. Cu banii obţinuţi de pe urma vânzării vei achita creditul iniţial, iar dacă această sumă nu îl acoperă, va trebui să plăteşti restul de bani din propriul buzunar. Atenţie! Valoarea locuinţei pe care ţi-o doreşti acum trebuie să fie mai mare decât cea a primului apartament (la momentul acordării creditului) sau trebuie să aibă suprafaţa utilă mai mare. 
  • Actul normativ prevede şi posibilitatea înscrierii în contractul de garantare şi în cel de credit a soţului sau soţiei, în situaţiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziţionării locuinţei în cadrul programului. 
  • Conform noii legislaţii, există posibilitatea ca beneficiarul creditului să închirieze o parte sau întreaga locuinţă cumpărată. De asemenea, aceasta poate fi folosită şi ca sediu social.
  • O altă reglementare foarte importantă este şi cea prin care se va oferi un sprijin celor care au achiziţionat o locuinţă prin acest program, însă din cauza unor dificultăţi financiare temporare au pierdut-o. Conform noilor reguli, după ce-ţi îmbunătăţeşti starea financiară, poţi să-ţi recuperezi casa. De asemenea, pentru cei care au întârzieri la plată se majorează perioada de executare a garanţiilor şi a perioadei în care beneficiarii vor putea plăti ratele restante. Astfel, plata garanţiei acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată, nu în maximum 90 de zile de restanţă. 

Click! spune

Programul “Prima Casă” a apărut în 2009, în contextul în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe. De la începutul programului până în prezent, au fost acordate peste 141.909 de împrumuturi în valoare totală de 2,76 miliarde euro. Numai în primele şase luni ale acestui an au fost acordate peste 15.600 de garanţii, cu 40% mai multe decât în prima jumătate a anului trecut.

Ai picat traseul? Nu trebuie să mai dai încă o dată sala


    Poţi da traseul de mai multe ori timp de un an
Poţi da traseul de mai multe ori timp de un an

Veste bună pentru toţi cei care vor să-şi ia carnetul de conducere auto! Începând de luni 5 octombrie, dacă pici la traseu, nu vei mai fi nevoit să dai din nou sala! 

Te-ai înscris la examenul auto şi ai trecut cu brio de proba teoretică? Va trebui să te pregăteşti pentru un alt hop: să te prezinţi la examenul de pe traseu cu poliţistul. În cazul în care la această probă practică eşti declarat „Respins”, nu trebuie decât să te programezi pentru o nouă examinare.  

  • Ai nevoie de şase ore de pregătire în plus. După 15 zile de când ai fost declarat „Respins” la proba practică, poţi încerca din nou, cu condiţia ca în aceste două săptămâni să faci încă şase ore suplimentare de pregătire cu instructorul şi să achiţi taxa de examinare la CEC, de 6 lei. În momentul de faţă, dacă sunt respinse la proba practică, persoanele care vor să obţină permisul de conducere auto trebuie să treacă din nou de proba teoretică. 
  • Poţi da traseul de mai multe ori timp de un an. Timp de un an de zile de la data absolvirii şcolii de şoferi, te poţi înscrie la traseu şi poţi da această probă de mai multe ori. Însă, dacă depăşeşti aceste 12 luni, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire. 
  • Probele se susţin în zile diferite. Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere se desfăşoară, ca şi până acum, prin susţinerea succesivă a probei teoretice şi a celei practice, în zile diferite. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net