Ministerul Mediului a anunțat că din 21 martie va începe marea împădurile. Ministrul Costel Alexe a anunțat că “vom planta de la zero 2500 de păduri noi, peste 1000 de hectare de terenuri degradate și vom completa 7000 de păduri tinere.” Cum poți să participi.


Ministrul mediului, Costel Alexe, a prezentat planul celei mai mari campanii de împădurire din România, realizată în ultimul deceniu, numită ”Românii plantează: o pădure cât o țară!”.

Marea împădurire. Vor fi plantați 50 de milioane de copaci

“Peste 1100 de pepiniere ale ROMSILVA și sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieți pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceștia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de șantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleași pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieți în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieți plantați în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieți pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Cele 13.000 de șantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt dispuse la nivel național, în toate județele țării. Numărul cel mai mare de puieți va ajunge în județele: Maramureș, Cluj, Suceava, Brașov, Sibiu, Harghita, Bistrița, Argeș și Vâlcea.  Astfel, în fiecare dintre aceste județe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantați între 1 milion și 6,6 milioane de puieți.

Vrei să participi la marea împădurire?

Ministerul Mediului dorește să-și alăture, în cadrul campaniei de împădurire din această primăvară, toate organizațiile neguvernamentale interesate, agenți economici, autorități publice locale și naționale, școli și voluntari care doresc să fie parte activă în acest demers.

“În cele mai multe șantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat și private alături de operatori specializați. În total vorbim de mii de oameni implicați. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulți! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează. În fiecare județ din țara asta vom avea până la 3 șantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată. Le organizam de așa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a subliniat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Toți cei care doresc să se alăture campaniei sunt rugați să acceseze site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (http://www.mmediu.ro/categorie/formular/271).

Concret, cine dorește să planteze puieți trebuie să completeze un formular, din care autoritățile să afle cine sunteți, localitatea unde vă aflați, și cum puteți ajuta.

Citește și:

Uite câte hectare de pădure mai sunt în România! Directorul Romsilva recunoaște că sunt tăieri ilegale

Tânăra văduvă a pădurarului ucis în Maramureș e disperată. Haideți, să o ajutăm!

 

 
 
Loading...