Vremea în luna octombrie. Nopţile devin tot mai reci

Ultima actualizare:

    Luna octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reciFOTO: Click!
Luna octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reciFOTO: Click!

Pregătiți hainele mai groase și plapuma! Este frig afară și luna octombrie începe cu vreme schimbătoare. Vor fi zile când vom vedea din nou soarele, dar temperaturile din timpul nopților vor fi tot mai scăzute.

Gata!, a venit toamna adevărată, dar cu temperaturi mai mici decât eram obișnuiți. Meteologii au publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni.

Astăzi, 1 octombrie, doar în vest și în Deltă s-au înregistrat temperaturi de până la 18 – 20 de grade, iar în restul țării au fost 11 -15 grade. A fost frig, a bătut vântul, iar dimineață  a fost semnalată brumă și ceață.

Când se încălzește

Însă, marți (2 octombrie) și miercuri (3 octombrie), vremea ne face o surpriză plăcută: se încălzește. Vor fi temperaturi în jur de 22 de grade în majoritatea regiunilor, dar în sud, termometrele ar putea indica și 24 de grade. Din pricina unui val de aer umed ce vine din Marea Neagră, în Dobrogea și Munteniavor fi ploi slabe.

Miercuri, 3 octombrie, vom avea o surpriză de proporții: pentru câteva ore, se vor înregistra 25 – 27 de grade în sud, inclusiv la București. În restul teritoriului vor fi între 20 și 22 de grade, dar din nordul Rusiei va intra un val de aer rece care va coborî din nou temperaturile.

Vremea până la 15 octombrie

Specialiștii de la Centrul European de Prognoză a estimat cum va fi vremea în țara noastră până la 15 octombrie.

Astfel, în prima săptămână (1-7 octombrie), temperaturile vor avea variații de la o zi la alta. După această dată, valorile vor coborî la 16 -17 grade în vest, 15 – 19 grade în centrul, nordul, estul, sudul  țării, iar la munte vor fi între 7 și 13 grade. Probabilitatea de ploi va fi mai ridicată între 7 și 9 octombrie.

Cum este vremea în luna octombrie în țara noastră

  • Din punct de vedere statistic, luna octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci, spun meteorologii ANM. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă.
  • Din cauza reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7ºC mai mici decât cele din luna septembrie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua ANM, se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12ºC în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12ºC.
  • Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime estivale chiar şi în luna octombrie.
  • Temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România, este de 39,0ºC şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).
  • Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 ºC, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.
  • Tot în această lună invaziile de aer artic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar si sub -15ºC.
  • Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988. La Bucureşti, minima absolută este de -10,7ºC, înregistrată în 31 octombrie 1920, la Bucureşti-Filaret.
  • Luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitaţii dintre lunile anului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net