Vremea se răzbună. Vântul puternic a făcut prăpăd în țară, iar ninsoarea le-a dat bătăi de cap șoferilor

Ultima actualizare:

    Un copac a căzut peste un camion la Timișoarafoto: ISU Timis
Un copac a căzut peste un camion la Timișoarafoto: ISU Timis

Vijelii, ninsori, drumuri alunecoase și avertizări de cod roșu și portocaliu de la meteorologi! Toate, în numai câteva ore. Vântul puternic a facut prăpăd în țară, iar ninsoarea le-a dat batai de cap șoferilor. Vremea pare că se răzbună pentru timpul frumos din ultimele două luni.

Alertele meteo s-au adeverit. Autoritățile le recomandă oamenilor din zonele afectate să rămână în case.

Rafalele de vânt puternic, pornite din senin, au rupt copaci și au smuls acoperișuri și panouri publicitare.

La Timișoara un copac a făcut praf un camion

Codul galben de vânt puternic care s-a abătut asupra județului Timiș își face simțită prezența de la primele ore. Un tir a rămas blocat în trafic la ieșirea din Timișoara, spre Utvin, după ce un copac de mari dimensiuni a căzut peste el, rupt de forța vântului, potrivit tion.ro.

La Constanța, comandament de urgență

Prefectul Județului Constanța, George-Sergiu Niculescu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, privind avertizările meteorologice anunțate la nivel național. Astfel, la sediul Prefecturii, au fost prezenți reprezentanții tuturor instituțiilor abilitate și angrenate pentru intervenția în cazul fenomenelor meteorologice severe,

Acoperiș smuls de vânt la Bihor

În Oradea, un autoturism a fost avariat de un acoperiș, iar un panou de la intrarea într-un centru comercial a căzut din cauza vântului puternic.

Copaci pe carosabil, în Harghita

Traficul rutier a fost închis, miercuri, pe DN 12 C, în judeţul Harghita, din cauza căderilor de copaci pe carosabil. Pe DN 13 A, un copac a căzut pe un microbuz, fără a se înregistra victime. În zonă, vântul suflă cu putere foarte mare.

Potrivit IPJ Harghita, începând cu ora 17.00 s-a închis circulaţia pe DN 12C,  km 5 – 32, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabilă, până la remedierea situaţiei. ”În acest moment suntem sub Cod Portocaliu de vânt şi viscol. Acţionăm împreună cu SDN şi ISU”, a transmis IPJ Harghita. Probleme din cauza vântului se înregistrează şi pe DN 13 A, unde un microbuz a fost lovit de un arbore.  În urma incidentului nu s-au înregistrat victime.

Brad căzut la Arad

La Arad, un brad a fost doborât de rafale și a fost nevoie de intervenția pompierilor. Copacul a căzut peste o mașină, la intrarea de pe Calea Romanilor pe strada Moților din oraș. Pompierii au tăiat bradul și au degajat strada.

Panourile antiorbire de pe parapeţii medieni au fost smulşi şi au ajuns pe suprafaţa de rulare, pe A 2, între Drajna şi Feteşti

Centrul Infotrafic avertizează că, pe Autostrada Soarelui, între Drajna şi Feteşti, panourile antiorbire de pe parapeţii medieni au fost smulşi şi au ajuns pe suprafaţa de rulare. ”Vă informăm că pe A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 100 (Drajna) şi 144 (Feteşti) din cauza vântului puternic, panourile antiorbire de pe parapeţii medieni au fost smulşi şi au ajuns pe suprafaţa de rulare”, a transmis Centrul Infotrafic, potrivit news.ro.

Sursa citată precizează că nu au fost înregistrate victime.

București: ISU recomandă evitarea călătoriilor, dacă nu sunt absolut necesare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, valabilă de miercuri, de la 17:00, până joi, ora 08:00. Fenomenele prognozate constau în intensificări susţinute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 60...70 km/h, precipitaţii mixte, apoi doar ninsoare şi depunere de strat de zăpadă.

În acest context, ISU Bucureşti-Ilfov recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările emise de meteorologi:

• Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;

• Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

• Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;

Conform sursei citate, în cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:

• Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

• Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;

• Rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;

• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;

• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Cod roșu în nouă județe din țară

Meteorologii au emis avertizări cod rosu de vreme rea în nouă județe din țară. La nivelul Ministerului de Interne a fost o videoconferință cu prefecții în care s-a discutat despre măsurile care trebuiesc luate în zonele afectate. 

Primul cod roşu intră în vigoare miercuri, ora 18:00 şi va fi în vigoare până joi, ora 8.00.  Meteorologii anunţă că va fi viscol puternic, vântul va sufla în rafale de peste 100...120 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero. „Este vizată zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Buzău”, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM)

Cel de-al doilea cod roşu intră în vigoare miercuri, ora 22:00 şi este în vigoare până joi, ora 08:00.  Potrivit ANM sunt vizate județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea. Vântul va sufla în rafale de peste 85...90 km/h, viscol, iar vizibilitatea va fi redusă semnificativ.

Citește și: 

UPDATE Meteorologii anunţă cod portocaliu ninsoare în Bucureşti. Ce se va întâmpla la noapte

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net