Cărți de joc, tricouri, stickere cu imaginea ușor caricaturală a unor personaje ca Băsescu, Udrea, Dragnea, Kovesi, Firea, unele făcute în ediții limitate. Dacă nu aveți idei pentru un cadou mai aparte sau pur și simplu vreți să fiți fericitul posesor al unui lucru ghiduș, realizat cu umor, dar și ironie de doi tineri designeri, atunci s-ar putea să vă ajute acest articol. Dacă nu, nu.


„Proiectul este munca în lucru a doi oameni pasionați de design, care își dau motive să petreacă cât mai mult timp împreună”. Așa scrie pe site-ul celor de la Vandal Club, creatorii unor lucruri suprinzătoare. Nu își declină decât pseudonimele artistice. Dar de vorbești cu Mr. Ion, unul dintre ei, afli că, la urma urmei „până la un punct am creat pentru alții, iar ilustrațiile de tipul ăsta, mai glumețe, le păstram doar pentru prieteni. Până într-o zi în care ne-am zis că merită să încercăm pe cont propriu cu treaba asta”. Cu partenerul lui de „joacă” artistic, cunoscut ca Zuzgan, nu am vorbit, așa că nu i-am aflat părerea în privința asta.

traian-basescu-e-caricaturizat-cu-cateva-detalii-specifice-personajului.jpg

Traian Basescu apare in desene cu un trabuc intr-o mana si cu un pahar in cealalta
Traian Băsescu e portretizat cu un detaliu reprezentativ personalității și plăcerilor lui
Foto: vandal.club

 

Băsescu, Udrea, Dragnea și ceilalți sunt caricaturizați cu câte un detaliu specific personalității fiecăruia

Ce fac ei? Tricouri – făcute, în majoritate 100% din bumbac organic - cărți de joc și stickere. Deocamdată. Aici lucrurile se impart în două: pe de o parte, „Sfânta colecție”, unde imaginile imprimate sunt ori ale unor personalități artistice mondiale ori ale științei, de genul regretatului actorul Robin Williams sau ale marelui fizician Isaac Newton, dar au și multe secțiuni cu imagini, desene inspirate din filme, personaje SF sau pur și simplu conțin un mesaj „cu schepsis”. Pe de altă parte, colecția denumită ”Cărți jucate” unde obiectele sunt imprimate cu imagini ce „par a semăna”, spune Mr. Ion, lăsând responsabilitatea concluziei strict privitorului, cu figurile unor oameni  - mai ales politici – ultracunoscuți din și în România. Ok, Mr. Ion, le spun „caricaturi”, așa cum prefer să le zici acum. Așa că îi avem, într-o ordine întâmplătoare, pe următorii: Băsescu, Dragnea, Kovesi, Udrea, Firea, Ciolos (așa mi s-a părut mie), Regele Mihai și PF Daniel. Toți beneficiază de „pachetul” ori „ansamblul” întreg, adică figurile – mă rog, caricaturile – le sunt imprimate pe un tricou alb, o carte de joc și câteva stickere.

liviu-dragnea-poate-fi-cumparat-doar-in-varianta-tricou-imprimat.jpg

Figura stilizata a lui Liviu Dragnea apare imprimata doar pe varianta tricou alb
Figura personajului ce seamănă cu Liviu Dragnea nu beneficiază decât de imprimarea pe un tricou alb
Foto: vandal.club

 

„Pachetul” Udrea costă 149 de lei, tricoul „Dragnea” se vinde cu 180 lei

Cu două excepții: Gabriela Firea, care nu „beneficiază” și de stickere, în schimb e singura ce poate fi cumpărată și în varianta imprimată pe tricou negru și Liviu Dragnea, cel mai „văduvit”, care nu e reprezentat decât pe tricouri. Cărțile de joc fac parte din ceea ce Mr. Ion și Zuzgan spun – dar pe site, nu mie – că ar fi „cel mai lent pachet de joc lansat vreodată”. Dacă nu aveți simțul umorului, puteți să nu citiți fraza anterioară. Până acum, există 8 cărți făcute, imprimate, vandabile, din totalul normal de 52 dintr-un pachet de cărți de joc. Și încă 3 în pregătire. Ceva fin, în legătură cu epoca Ceaușescu. Atenție! Fiecare imagine – în regulă, caricatură – conține și câte un detaliu care - în opinia designerilor, de bună seamă - reprezintă cel mai bine personalitatea și, de ce nu?, preferințele lumești ale personajului respectiv.

Pentru că nu își permit un magazin normal, din acela, știți, cu spațiu închiriat pe bani mulți prin vreun mall sau parter de casă, de preferință istorică, într-o zonă „cu obraz subțire”, Mr Ion și Zuzgan firește că vând prin comenzi online și livrează prin colete purtate de curierii aceia rapizi. Dar mai întâi trebuie să vă decideți ce vreți să luați, abia apoi se urnesc să și facă. De aceea, durează cam între 7 și 14 zile până să intrați, de exemplu, în posesia unui tricou Băsescu – ”regele de treflă” sau, ce știu eu?, a unei cărți de joc Kovesi – „dama de pică”. Sau, poate, a unui tricou cu Udrea – „dama de treflă”, a unuia negru cu „Regină în toată Firea” ori a unuia cu Dragnea  - „J (valet, adică, de inimă roșie).

gabi-firea-e-singura-ce-apare-pe-varianta-de-tricou-negru.jpg

Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, e singura al carei chip apare imprimat si pe un tricou negru
Gabi Firea, Primarul Bucureștiului, e singura al cărei chip caricaturizat apare imprimat și pe un tricou negru
Foto: vandal.club

 

La urma urmei, puteți comanda tot „pachetul” – tricou, carte de joc, stickere. Cu excepțiile de care vă pomeneam ceva mai sus. Prețurile variază întrw 110 și 180. Dar se poate și mai rău. Pardon, mai scump. Dar cel mai bine e să-I căutați pe cei de la Vandal Club și vă veți lămuri și ce vreți, și dacă vreți produsele lor.. Pe site, pe Facebook sau Instagram. Se numesc la fel peste tot. Lipsă de imaginație, presupun… S-ar putea, însă, să găsiți ceva interesant. Ca să nu spun simpatic. Știu că Mr Ion nu înghite cuvântul. Pare „călduț”, adică anost pentru munca unui artist. Și pe urmă te pomenești că mă trezesc pe vreun tricou sau carte de joc. Ușor caricaturizat…

 
 
Loading...