Vreţi să muncim până murim?

Ultima actualizare:

    Vârstnicii nu  mai fac față unui  program de lucru  de opt ore
Vârstnicii nu mai fac față unui program de lucru de opt ore

Pe timpul lui Ceauşescu, bărbaţii ieşeau la pensie la 59 de ani, iar femeile la 55 de ani. Acum, guvernanţii vor să ne pensionăm cu toţii la 67 de ani, ca să mai “mâncăm” pensia doar vreo 6 ani, ţinând cont de faptul că speranţa de viaţă a românilor e de 73 de ani.

Ideea a apărut într-o discuţie care a avut loc joi între ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi sindicalişti, în contextul în care se pregăteşte o nouă lege a pensiilor. Apărătorii salariaţilor spun că autorităţile au în plan să egalizeze vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi şi să o crească. ”Dar ideea domniei sale, cel puţin din declaraţia făcută, este că ar trebui crescută vârsta de pensionare şi să fie unificată mai repede vârsta de pensionare pentru bărbaţi şi femei”, a dezvăluit Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, referindu-se aici la declaraţia făcută de ministrul Muncii în spatele uşilor închise. În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 60 de ani şi 7 luni pentru femei, caz valabil pentru cele născute la finalul anului 1956. Calculele se fac în funcţie de data şi anul naşterii, dar şi de grupa de muncă. Astfel că vârsta de pensionare standard pentru femei va creşte treptat, până în 2030, când va ajunge la 63 de ani. Dacă legea va fi modificată în forma propusă de actuala guvernare, toţi românii vor merge la serviciu până la 67 de ani. În cazul acesta, nu mulţi vor apuca să-şi mănânce liniştiţi pensioara. O persoană care trăieşte 73 de ani, media de viaţă, va primi pensie şase ani, ceea ce înseamnă că pentru fiecare an de cotizaţie va încasa de la stat mai puţin de două luni. În public, Lia Olguţa Vasilescu a încercat să liniştească apele şi a spus că nu a fost vorba despre egalizarea vârstei de pensionare şi nici de creşterea vârstei de pensionare. ”Am prezentat, pe scurt, legislaţia europeană. Până la 1 august doar culegem date, nu lucrăm pe textul de lege”, a precizat demnitarul. Proiectul legii pensiilor ar trebui să fie gata în toamnă pentru ca mai apoi să ajungă în Parlament. În prezent, 4,3 milioane de angajaţi susţin 5,4 milioane de pensionari şi 4 milioane de copii.

Când se pensionează europenii

În Europa, vârsta pensionării e un subiect de actualitate, în contextul îmbătrânirii populaţiei. Iată când se pensionează ei! 

Austria - 65 de ani bărbaţii/ 60 de ani femeile

Belgia - 65 de ani

Franţa - 65 de ani şi 4 luni

Bulgaria - 65 de ani bărbaţii/ 62 de ani femeile

Italia - 66 de ani şi 7 luni  bărbaţii/ 65 de ani şi 7 luni femeile

Grecia - 67 de ani

Irlanda - 66 de ani

Polonia - 65 de ani şi 7 luni  bărbaţii/ 60 de ani şi 7 luni femeile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net