În ziua când Grigore Antipa a murit, soția s-a otrăvit. Au fost incinerați împreună

Ultima actualizare:

    Grigore Antipa a fost naturist, biolog, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar românFOTO: historia.ro
Grigore Antipa a fost naturist, biolog, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar românFOTO: historia.ro

Savantul român Grigore Antipa a iubit știința și pe Alina, soția sa. Au fost nedespărțiți, iar în ziua în care el a murit în urma unui atac de anghină pectorală, Alina s-a sinucis. Au fost incinerați împreună.

Este coadă la intrarea în Muzeul Național de Istorie Naturală din Capitală. Marele om de ştiinţă Grigore Antipa a fost un deschizător de drumuri, un mare savant, scrie historia.ro.

Grigore Antipa, poveste de dragoste

Povestea neobişnuită de viaţă a fost relatată de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie Naturală ce poartă numele lui Grigore Antipa.

La 9 martie 2020, s-au împlinit 76 de ani de la moartea lui Grigore Antipa şi a preaiubitei sale soţii, Alina.

Grigore Antipa era născut la 27 noiembrie 1867, la Botoşani, iar la 1 iulie 1899 s-a căsătorit cu Alina (Alexandrina) Petrescu, fiica generalului Zaharia Petrescu, născută în 1873.

Alina şi Grigore Antipa formau o pereche pe care toată lumea o privea cu admirație. Au fost căsătoriți 45 de ani
Alina şi Grigore Antipa formau o pereche pe care toată lumea o privea cu admirație. Au fost căsătoriți 45 de ani

Alina şi Grigore Antipa formau o pereche pe care toată lumea o privea cu admirație. ”Ea, cochetă, se ocupa mult de toalete, întârzia în faţa oglinzii şi prin prăvălii. Când el a murit, în 1944, Alina n-a putut înfrunta viaţa mai departe fără Grigoraş şi s-a otrăvit. Dar timpul cât i-a trebuit ei ca să moară, l-a silit pe Antipa s-o mai aştepte pentru ultima oară, întins în sicriu, în marea aulă a Muzeului, până când Alina şi-a dat ultima suflare. Apoi au plecat împreună, acolo de unde nu te mai întorci“, scria Zoe Cămărășescu în amintirile sale, citat de historia.ro. 

Grigore Antipa avea 76 de ani când, în noaptea de 8 spre 9 martie, s-a simțit rău, iar când a venit medicul nu a mai putut face altceva decât să constate decesul.

În ziua când urma să fie incinerat, Alina a golit un tub de medicamente. Cei doi soți au fost incinerați, iar urnele au fost montate una lângă alta. Decizia incinerării celor doi a fost motivată prin faptul că Antipa nu s-a ocupat vreodată să-şi cumpere un loc de veci, iar în vreme de război era extrem de dificilă găsirea unui loc la cimitir.

În ziua când urma să fie incinerat soțul ei, Alina Antipa a golit un tub de medicamente. Au fost incinerați împreună
În ziua când urma să fie incinerat soțul ei, Alina Antipa a golit un tub de medicamente. Au fost incinerați împreună

„La 9 martie 1944, de Sfinţii Mucenici, însă Grigore Antipa, realizatorul şi organizatorul Muzeului care din 1 aprilie 1893 îi condusese ca nimeni altul destinele, care din 24 mai 1938 îi purta numele, se mută împreună cu iubita soție, Alina, din aceasă lume. Singurul care relatează într-un text publicat acest moment este colaboratorul său cel mai fidel, Mircea Paucă (1998). Tot de la Mircea Paucă ne-au rămas mărturii extrem de importante legate de ceremonia funebră, de cei care au venit pentru a-și prezenta condoleanțele, dar și grozăvia deciziei Alinei Antipa de a-și curma zilele golind un tub cu Luminal. Mircea Paucă a fost cel care s-a ocupat de toate formalitățile, inclusiv de incinerarea celor doi și montarea urnelor într-o mică nișă din peretele stâng ce separă holul de sala centrală, nișă în care au rămas până în 2008 când muzeul s-a închis pentru renovare“, descrie Iorgu Petrescu, citat de historia.ro.

Cine a fost Grigore Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală a României din Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină de la Constanţa sunt cele două mari edificii cu un renume datorat lui Grigora Antipa. De altfel, Antipa este considerat întemeietorul oceanografiei româneşti.

Grigore Antipa este considerat:

  • inventatorul dioramelor;
  • întemeietorul biosociologiei;
  • întemeietorul bioeconomiei;
  • întemeietorul muzeologiei moderne;
  • întemeietorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti; primul ecolog român; primul hidrobiolog român;
  • primul oceanolog român;
  • autorul planului de construire a reţelei de canale din Delta Dunării;
  • autorul planului de conservare şi valorificare a luncii inundabile a Dunării, distrusă astăzi datorită aplicării programului de îndiguire submersă propus de Anghel Saligny.

Citește și:

Cine a fost fiul din flori al lui Mihai Eminescu. Mama copilului a fost o ţărancă blondă

Ce s-a ales de copiii lui Ion Creangă și I.L.Caragiale. Unul a fost alcoolic, altul îşi ura tatăl

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net