Ziua Muncii sau Armindeni? Ce sărbătorim, de fapt, la 1 Mai?

Ultima actualizare:

    Să curgă berea, să vină micii! Așa îi place românului să petreacă de 1 Mai. În aer liber, lângă grătar, cu familia și prieteniiFOTO: Click!
Să curgă berea, să vină micii! Așa îi place românului să petreacă de 1 Mai. În aer liber, lângă grătar, cu familia și prieteniiFOTO: Click!

Să curgă berea, să vină micii! Așa îi place românului să petreacă de 1 Mai. În aer liber, lângă grătar, cu familia și prietenii. Șase zile de distracție, în acest an. De fapt, ce mai sărbătorim la 1 Mai, Ziua Muncii sau Armindeni?

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice, cu defilări grandioase, prin fața liderilor comuniști.

După decembrie 1989, Ziua Muncii nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi de masă, ci a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Peste 80 de țări sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 Mai, printre care Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong.

Sărbătoarea de 1 Mai a venit din Statele Unite

În anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Dar, în 1886, ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut în Piaţa Heymarket din Chicago. Sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă.

Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală.

La români, 1 Mai este și o tradiție populară: reprezintă sărbătoarea de Armindeni. În tradiţia populară românească, sărbătoarea este numită şi ”Ziua Pelinului”, sau   “Pomul lui Mai” şi semnifică începutul verii, fiind consacrată belşugului şi rodirii pământului.

Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele proorocului Ieremia, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 1 mai. Armindenul se serbează pentru rodul pământului şi se spune că e bine ca în această dimineaţă oamenii să se spele cu rouă pentru sănătate.

”Ziua de Armindeni” sau ”Ziua Pelinului” se sărbătoreşte în Transilvania, Banat, Bucovina şi Moldova la 1 mai, în Ţara Lăpuşului de Rusalii, în Muntenia şi Oltenia pe 23 aprilie, de Sângiorz. Pe vremuri, la petrecerile câmpeneşti se bea vin roşu amestecat cu pelin, “pentru schimbarea sângelui şi apărarea de boli”.

Citește și Student în comunism. Cât de greu era să studiezi înainte de 89

Citește și Vă mai amintiți? Cum trăiau românii în comunism

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net