Ne-aţi scumpit şi legumele din ciorbă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Gospodinele oftează adânc înainte de a merge la cumprături. Degeaba fac socoteli acasă şi îşi programează banii! Casiera cere în fiecare zi mai mult. Toate produsele s-au scumpit în 2010 şi fiecare român a tăiat câte ceva de pe „listă" ca să supravieţuiască.

În magazine este linişte. Ici, colo, un cumpărător şi acela cu coşul aproape gol. „Am stat destul de mult la cumpărături, dar nu am cheltuit mai mult de 100 de lei.Vă vine să credeţi că au scumpit cu un leu până şi iaurtul? Acum e 5 lei! După ce am tot calculat în minte, am luat doar strictul necesar. Nu mai călătoresc deloc şi nu mai cumpăr haine, deşi am fost arhitect şi ziceam că am o pensie bunicică", ne-a spus pensionara Elena Toma, din Bucureşti, la ieşirea dintr-un supermarket. Ne-a arărat coşul: pâine, iaurt, un kil de cartofi, margarină, mere etc, pentru care a plătit milionul.

Ieri, Institutul Naţional de Statistică a anunţat cât de mult s-au scumpit produsele alimentare, serviciile şi mărfurile, în 2010. Rata inflaţiei în 2010 a fost de 7,96%, un nivel aproape dublu faţă de cel înregistrat în 2009.

Top scumpiri alimente

simeon stalpnicul png

În afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, peste 45%. Fumătorii au iar de suferit, preţul ţigărilor fiind majorate cu 26,34%.

Şi nu am scăpat, pentru că producătorii au anunţat noi majorări de preţuri în 2011. Deja benzina s-a scumpit cu 3-6 bani pentru un litru, iar şoferii au început să alimenteze cantităţi din ce în ce mai mici.

Top scumpiri produse nealimentare

simeon stalpnicul png

Ţigările, care au cunoscut o majorare de peste 26 % în 2010, de câteva zile sunt mai scumpe cu 0,30 de lei la un pachet, iar din iulie se vor scumpi din nou. Producătorii din industria alimentară spun că sunt nevoiţi să ridice şi ei preţurile pentru că în 2010 au avut recolte slabe.

Astfel, preţul pâinii va urca cu circa 30%, pentru că şi materia primă -făina- va avea un preţ mai mare cu 10%, a anunţat Aurel Popescu, de la Rompan. Cei din industria laptelui spun că sunt iminente majorări de preţ, până la 50%. Uleiul va costa cu până la 15 % mai mult, iar legumele şi fructele vor avea preţuri cu 10% mai mari.

Top scumpiri servicii

simeon stalpnicul png

«Am renunţat la carne»

Angela, casnică: "Coşul meu este aproape gol şi totuşi am plătit 150 de lei. Cumpăr din ce în ce mai puţin şi am renunţat la carne. Ne axăm mai mult pe legume şi fructe, dar şi astea s-au scumpit foarte mult".

Mioara, pensionară: "Au mărit toate preţurile, la unele mai mult, la altele mai puţin. Ne ciupesc din portofel câte un pic pentru orice. Nu îmi permit să cumpăr prea mult, iar în fiecare zi doar strictul necesar".'

Jenica, pensionară: "Incredibil cum s-au scumpit alimentele! Car­­tofii erau 1,9 lei şi azi am dat 3 lei/kg! Uleiul era 5,20 lei şi azi nu mi-am permis pentru că s-a făcut 7 lei. Nu mai cumpăr haine şi nici încălţăminte".

Andreea-Oana, casnică: "Am renunţat să mai cumpăr haine şi încălţăminte pentru mine ca să-i pot cumpăra copilului. Şi facturile au crescut. Până acum plăteam cel mult 200 de lei gazul, acum factura este de 400 de lei".

«Sunt la cură de tăiţei»

Săracii au uitat gustul cărnii. Criza i-a silit mai ales pe pensionari să treacă pe tăiţei sau pe alte făinoase.

„Am ajuns să mănânc dimineaţa la prânz şi seara numai tăiţei. Îi fac cu orice pentru că foamea te sileşte să ai idei. Sunt ieftini dar să nu scrieţi că ăştia o să îi scumpească şi o să murim de foame", face haz de necaz, Mihai Gălăţanu un pensionar de 65 de ani din Capitală.

Timişorenii stau la coadă ca să plătească benzina cu monezi

Peste 25 de şoferi din Timişoara au dat peste cap, în noaptea de marţi spre miercuri, activitatea unei benzinării de pe Calea Aradului, după ce au ales să achite combustibilul cu monede de unu şi cinci bani.

Şoferii protestatari au avut grijă să nu se grăbească la alimentare. Majoritatea nu a alimentat cu mai mult de un leu, aşa că s-a format coadă. Angajaţii benzinăriei au vrut să închidă casele de marcat, însă clienţii au protestat.

Cu folos! “ Cineva trebuie să oprească hoţia asta! Vreau să fiu respectat ca şi cetăţean! Preţul carburanţilor a explodat! O să ne facem plinul în Serbia sau Ungaria! “, a spus Gabriel Nemeth, unul dintre şoferi.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net