«Ne bagă în mormânt dacă ne scad pensiile!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A ajuns la 77 de ani, singură, bolnavă, ducându-şi viaţa de pe o zi pe alta dintr-o pensie de 750 de lei. Victoria Gospodin este unul dintre cei 5,5 milioane de pensionari care cred că moartea e singura soluţie dacă Băsescu le taie din pensie.

Bătrână, foarte bolnavă şi abandonată de rude, Victoria Gospodin, 77 de ani, a ajuns în pragul disperării după ce a auzit ce „surpriză" îi pregătesc guvernanţii.

„Am muncit peste 40 de ani în comerţ. Am o pensie de 750 de lei pe lună, dar din banii ăştia eu dau pe medicamente aproape 500 de lei, iar întreţinerea garsonierei în care locuiesc ajunge la 170 de lei lunar. Cu ce bani rămân, cu asta îmi duc zilele", ne spune femeia cu lacrimi în ochi.

„Nu-mi mai rămâne decât să pun un gropar să-mi sape groapa lângă soţul meu la cimitir şi să mă aşez lângă el şi acolo să aştept moartea. Asta e singura mea variantă! ", ne mărturiseşte bătrânica printre suspine.

Tremurând din tot corpul împuţinat de reumatism şi de sărăcie, femeia ne arată că nu are mai nimic de mâncare în frigiderul căpătat de la nişte vecini.

„Ştevia şi loboda sunt singurele cu care pot trăi şi mai pun şi bulion în mâncare, că de roşii nu mă pot atinge decât prin august", se confesează bătrânica.

„Şi cu hainele o duc rău, dar nu mă plâng că nu ies decât până la magazin. Port de peste şapte ani o pereche de papuci, căpătaţi la parastasu soră-mi, şi iarna o pereche de pantofi pe care-i am de acu 15 ani. Dar nu-mi mai trebuie că nu mai vreau să trăiesc".

Bugetarii, şocaţi de vestea scăderii salariilor cu 25%

Vestea reducerilor salariale a căzut ca un fulger peste angajaţii de la stat. Indiferent de domeniul în care lucrează, cu toţii spun că un salariu cu 25% mai mic este mult prea puţin pentru a duce o viaţă decentă.

Cifra totală de posturi ocupate în sectorul bugetar la sfârşitul lui februarie 2010 era de 1.362.463.

Dacă stai să te gândeşti că până la sfârţitul anului vor fi disponibilizaţi 140.000 de bugetari, conform unor surse guvernamentale, te mulţumeşti şi cu salariu mai cim decât cu ajutor de şomaj!

O şefă de post de poliţie, o tânără profesoară şi un medic chirurg au povestit pentru Click! coşmarul prin care trec de când au aflat că vor fi nevoiţi să trăiască precum nişte cerşetori.

Şef de post, cu datorii la bancă

Agentul principal Simona Holbură, şefa Postului de Poliţie din localitatea ieşeană Gropniţa, este poliţistă din 2005 şi are un salariu de 1.500 de lei pe lună.

simeon stalpnicul png

Acum, se gândeşte serios la soluţii pentru a-şi putea creşte fără lipsuri cei doi copii. Soţul este tot bugetar.

„N-am calculat exact cât vom câştiga, dar nu vom mai putea să ne plătim datoriile. Chiar nu ştiu cum ne vom descurca", a spus poliţista.

«Penalizat» după mii de vieţi salvate

Lucian Stoica (43 de ani) este medic specialist în chirurgie cardio-vasculară la Spitalul „Parhon" din Iaşi.

simeon stalpnicul png

Intervenţiile realizate până acum îl recomandă drept unul dintre cei mai buni. Şi salariul lui de circa 2.400 de lei va fi cu 25% mai mic.

„Nu mi se pare o idee bună. Nu au venit cu soluţii pe termen lung pentru redresarea bugetului, ci au decis pur şi simplu să taie din numărul de ore, din salariu. 25% înseamnă foarte mult", a spus doctorul Stoica.

Profesor, cu bani de la părinţi

Carmen Costea este de doi ani profesor corepetitor la Colegiul de Artă „Octav Băncilă" din Iaşi, unde are aproape două norme, şi masterandă la Conservator.

simeon stalpnicul png

Chiar şi aşa, primeşte lunar 1.200 de lei. Chiria este de aproape 600. Vestea că salariul îi va fi redus cu 25% a şocat-o.

„Nu-mi vine să cred. Este nedrept să lovească într-o categorie de angajaţi care nu au multe opţiuni, cum suntem noi, profesorii", a spus Carmen.

„Părinţii îmi trimit lunar 130 de euro, banii de chirie. Eu plătesc cheltuielile. Nici cu salariul întreg nu m-aş descurca în Iaşi", a adăugat profesoara.

«Din vară vine şi majorarea de taxe şi impozite», Ilie Şerbănescu,analist economic

Analistul economic Ilie Şerbănescu a comentat pentru Click! implicaţiile măsurilor de o duritate fără precedent adoptate de Guvern pentru perioada următoare.

Şerbănescu susţine că în aparenţă vor fi afectaţi doar bugetarii, în fapt, însă, şi sectorul privat va avea de suferit enorm. Mai mult, el spune că din vară s-ar putea să avem şi majorarea taxelor şi impozitelor!

Potrivit specialistului, vor exista câteva efecte imediate:

* va scădea consumul, de la benzină şi până la produsele alimentare, dar mai ales la produsele de folosinţă îndelungată

* scăzând consumul, automat vor fi afectaţi şi producătorii autohtoni dar şi importatorii. Astfel sectorul privat va fi afectat. Vor apărea şomerii din privat

* măsurile anunţate au ca şi consecinţă «închiderea» şanselor de ieşire din recesiune

* cei care au credite vor avea puternic de suferit. Rata de restanţe la bănci va exploda. Se va îngroşa masiv rândul restanţierilor şi de la stat. Ilie Şerbănescu are şi un pronostic negru.

Potrivit analizelor sale, dacă măsurile anunţate de Guvern se vor aplica în stil românesc şi nu nemţesc, ceea ce va face ca România să nu poată intra în parametri de deficit conveniţi cu FMI, atunci,din vară, autorităţile vor fi nevoite să adopte şi măsura majorării taxelor şi impozitelor.

Citeşte şi:

Pensionarii ies în stradă! Vor picheta Palatul Cotroceni

Reacţii la anunţul lui Băsescu: «Vom ieşi cu toţii în stradă, ca în Grecia!»

Hossu: 35% din bugetarii cu salarii mici îşi vor pierde locul de muncă

Salariile bugetarilor se reduc cu 25%. Pensiile şi ajutorul de şomaj, cu 15%. Cum comentezi?

Indemnizaţiile sociale, impozitate cu 15 %?

Guvernul analizează posibilitatea ca mai multe indemnizaţii sociale să fie impozitate cu 15 la sută. Surse guvernamentale citate de Mediafax susţin că printre acestea se află alocaţiile pentru copii şi cele pentru persoanele cu handicap. Măsura este necesară tot pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Un pensionar, prima victimă a lui Băsescu

Un bătrân din Botoşani a ajuns la spital după ce a aflat de la ştiri că i se va micşora pensia cu 15%. Bărbatul a făcut un atac de panică şi a fost transportat de soţie la spital.

„Din cauza lor am ajuns aşa. Am avut o cădere nervoasă, mi-a crescut tensiunea. Sunt măsuri prea dure. Trebuia să ia de la calici! Şi aşa trăieşte omul de azi pe mâine", a spus Constantin Pancu, pensionarul care s-a îmbolnăvit după ce a aflat de măsura anticriză cu care a venit Traian Băsescu.

Lunar, Constantin Pancu cheltuie 300 de lei pe medicamente în condiţiile în care pensia sa este puţin peste 700 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net