«Ora Pământului» i-a lăsat rece pe bucureşteni

Ultima actualizare:

Deşi autorităţile au oprit curentul în clădirile-emblemă din Capitală, acţiunea acestora nu a avut parte de prezenţa publicului, care a preferat să meargă la concert, informează Adevărul.

Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Teatrul Naţional Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe şi Opera Naţională Bucureşti au rămas aseară în beznă timp de o oră.

Luminile din cele mai importante clădiri au fost stinse începând cu ora 20.30 în cadrul unui eveniment intitulat „Ora Pământului".

Încălzirea globală, asupra căreia organizatorii au vrut să tragă un semnal de alarmă, i-a lăsat indiferenţi pe bucureşteni.

În faţa Palatului Parlamentului, câţiva tineri au făcut fotografii şi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu au venit mai mulţi cetăţeni alături de ei. „Credeam că vom fi mai mulţi. Păcat! Nu vom fi solidari niciodată, dar mă bucur că e o iniţiativă pe care am adoptat-o şi noi", a spus Cristi.

Stingerea luminilor a dat semnalul de început al unui show cu recitaluri 100% live, fără instrumente conectate la curent electric, susţinute în Parcul Izvor de Sistem, Mihai Mărgineanu şi Lu Cozma. De asemenea, o reprezentaţie de jonglerii cu foc a fost pusă în scenă de trupa Raja din Oradea.

Membrii Astroclubului Bucureşti au profitat de scăderea poluării luminoaase şi i-au invitat pe bucureşteni să observe obiecte cereşti care în mod normal nu se văd uşor. „Mă bucur că am putut participa şi eu. Benefică acţiunea. Păcat că nu au fost stinse toate panourile publicitare. S-ar fi economisit şi mai multă energie. Voi participa şi la anul", a declarat Mihaela, în vârstă de 25 de ani.

Al doilea an în România

În întreaga lume, mai mult de patru mii de oraşe din peste 100 de ţări au luat parte la iniţiativă. Printre cele mai prestigioase edificii care s-au cufundat în întuneric s-au numărat Turnul Eiffel, Piramidele, Big Ben sau Sfinxul.

Astfel, odată cu Bucureştiul, luminile s-au stins şi la Tokyo Tower din Tokyo şi la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building şi Tour Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye şi Bosfor Bridge. În campania din 2010 s-au înscris oraşe din ţările G20 şi - pentru prima dată - oraşe din Madagascar, Kosovo, Nepal, Arabia Saudită, Mongolia, Ecuador, Cehia, Cambodgia, Mauritius, Mozambic, Paraguay, Tanzania, Quatar, Insulele Feroe.

În 2007, autorităţile şi locuitorii oraşului australian Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală, peste două milioane de persoane participând la iniţiativă prin stingerea luminilor şi deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, 27 de oraşe mari ale lumii participând la eveniment. În 2009, sute de milioane de persoane din peste 4.000 de oraşe din 88 de ţări s-au alăturat iniţiativei.

Zeci de oraşe din România în întuneric

În Botoşani, primăria a stins luminile mai multor clădiri şi a organizat un spectacol în Piaţa Revoluţiei, susţinut de un grup de copii, care a cântat la lumina lumânărilor aşezate în forma numărului 60, simbolul evenimentului.

În Sfântu Gheorghe luminile au fost stinse pe străzi, iar Asociaţia de tineret „Ecou" a organizat o „petrecere cu torţe" în Parcul Central din municipiu, unde s-a cântat muzică unplugged.

În Bistriţa, între orele 20.30 - 21.30 iluminatul public din zona pietonală „Liviu Rebreanu", situată în centrul istoric al municipiului Bistriţa, a fost întrerupt.

În Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat a organizat un „marş al lumânărilor" în centrul oraşului, la care au luat parte sute de elevi şi studenţi.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net