Pensia anticipată suspendată pentru cei care lucrează

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Ion Murg: Sunt pensionar cu pensie anticipată parţial şi vreau să ştiu dacă pot contribui la CAS până la împlinirea a 65 de ani, contribuţie care să fie luată în considerare la recalcularea pensiei.

CNPAS: Da, cu condiţia suspendării plăţii pensiei anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurări sociale cu casa de pensii de care apartineţi, perioadă care va fi valorificată la trecerea la pensie pentru limită de vârstă.

Se suspendă contribuţia la pensie pentru cei în concediu medical

Amalia Preda: O persoană asigurată cu declaraţie de asigurare aflată în concediu medical trebuie să mai plătească contribuţia la casa de pensii?

CNPAS: Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, perioadele în care asiguraţii beneficiază de indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste in­demnizaţii datorându-se contribuţia de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii 19/2000.

Cota de contribuţie de asigurări sociale se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzătoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

În această perioadă, declaraţia de asigurare depusă va fi considerată suspendată.

Perioada de suspendare se va opera în baza de date a sistemului public de pensii, pe baza declaraţiei nominale lunare depusă la casa teritorială de pensii de către casa de asigurări de sănătate.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net