Pericol pe Dunăre! Doar 5 centimetri până la cota de inundaţie

Ultima actualizare:

    Faleza este în pericol de a fi inundată
Faleza este în pericol de a fi inundată

Precipitaţiile din ultimele zile au amplificat creşterea nivelului Dunării, astfel încât hidrologii spun că mâine dimineaţă este posibil să se ajungă la cota de inundaţie. Fluviul mai are 5 centimetri şi iese din Matcă la Galaţi.

Conform site-ului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, în această dimineaţă, nivelul fluviului a ajuns la 595 de centimetri şi mai sunt doar 5 centimetri până la atingerea cotei de inundaţie. Este maximul atins în acest an, cu 8 centimetri peste cota atinsă în luna martie.

„Dunărea este umflată. Dacă vor continua să crească cotele fluviului, cum estimează prognozele, cu siguranţă este pericol de inundaţii. Deja debitul apelor a depăşit 12.500 de centimetri cubi pe secundă, ceea ce este foarte mult", a precizat directorul AFDJ pentru Adevărul de Seară Galaţi.

Terase inundate

Pe Faleză, Dunărea a inundat încă de două zile terasele restaurantelor, iar cârciumarii încearcă să limiteze efectele cu un dig din saci de nisip.

Sistemul de Gospodărire a Apelor supraveghează în permanenţă digurile Brateşul de Jos şi Bădălan. De asemenea, este monitorizată şi evoluţia fenomenului de remuu pe râul Siret, în zona cartierului Barboşi şi în punctul satului pescăresc ( sub benzile transportatoare ale ArcelorMittal).

Maximul atins în acest an, a fost în luna martie, când nivelul fluviului a ajuns la 587 de centimetri (cota de inundaţie este 600 de centimetri, iar cota de pericol este de 700 centimetri).

Maximul istoric de la Galaţi a fost atins în aprilie 2006, când a ajuns la 657 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie şi cu un centimetru peste precedentul maxim istoric înregistrat în 1897.

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net