Peste 800.000 de români au onomastica astăzi, de Sf. Nicolae

Ultima actualizare:

Dintre cei 815.453 de români care poartă numele de Nicolae sau derivate ale acestuia, 530.089 sunt bărbaţi iar 285.364 femei, informează un comunicat remis vineri de Ministerul Administraţiei şi Internelor, citat de Agerpres.

Statisticile existente la nivel naţional arată că majoritatea româncelor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Nicolae - 197.271 - poartă numele Nicoleta, alte 57.477 sunt Niculina sau Nicolina iar alte peste 20.000 - Neculiţa, Niculiţa, Nicoliţa, Nicola, Nikola, Nicole, Nikole, Niculeana, Nicolăiţa, Niculăiţa, Niculina.

Dintre bărbaţii care au onomastica pe 6 decembrie, 43.600 au prenumele de Nicuşor. Alţi 348.728 poartă numele de Nicolae sau Nicolaie. Niculai sau Neculai sunt 66.610 români iar numărul celor cu prenumele Niklas, Nicholas, Nicolaus, Nicholaus şi Nikolas este de 1.405. De asemenea, 554 de bărbaţi sunt numiţi Nicoara, 139 - Nic, Nik, Nick şi Nickos iar 36 de români - Culaie şi Laie.

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximilian. A fost cardinal de Mira, oraş aflat pe teritoriul Turciei, şi a fost recunoscut ca sfânt începând cu secolul al VI-lea. El provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea părinţilor a moştenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiaşi.

Scripturile îl descriu ca pe un copil ales. Se spune că, imediat după naşterea sa, fiind în baie, a stat trei ceasuri pe picioarele sale, sigur de sine, nesprijinit de nimeni, dând prin această stare, cinste Sfintei Treimi, se hrănea numai de la sânul drept al mamei, iar miercurea şi vinerea, în zilele de post, refuza laptele până la apusul soarelui.

A trecut la cele veşnice în anul 340, iar din anul 1087 moaştele sale se păstrează la Bari, în sudul Italiei, fiind luate de Cruciaţi din Mira.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net