Plata pensiei se poate face şi în valută

Ultima actualizare:

    Pensionar
Pensionar

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului nostru, întrebărilor dv. Puteţi pune întrebări, în scris, pe adresa strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2 Bucureşti sau pe adresa de e-mail: redactie@click.ro.

Iulia Macarie: Doresc să aflu dacă mama meaar putea obţine un document care să adeverească cuantumul pensiei în lei şi, eventual, echivalentul acesteia în euro.

Documentul ne este necesar la întocmirea dosarului oficial privind formalităţile locale de reunificare a familiei noastre în Suedia, stat membru al Uniunii Europene. În acest context, aş dori să mai aflu care sunt procedurile şi documentele necesare pentru transferul pensiei mamei în Suedia.

CNPAS: Pentru obţinerea unui document din care să reiasă cuantumul drepturilor de pensie de care beneficiază mama dv. din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale din România, este necesar să vă adresaţi Casei Locale de Pensii a Sectorului 6 Bucureşti, str. Lacul Tei, nr.17, Sector 6, BUCUREŞTI, telefon: 0040.21.031.805.24.35, fax 0040.21.03.67, instituţie în evidenţa căreia se află dosarul de pensie la care faceţi referire.

În cazul beneficiarilor stabiliţi în străinătate care vor opta pentru exportul prestaţiilor pe teritoriul statului de domiciliu poate fi utilizată procedura de transfer bancar în străinătate, plăţile urmând a fi făcute în EUR, GPB sau USD, în funcţie de opţiunea persoanelor interesate.

În cazul pensionarilor sistemului public stabiliţi în străinătate, comunicarea detaliilor bancare se realizează prin completarea declaraţiei de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi transmiterea acesteia, împreună cu un extras de cont şi o copie a actului de identitate al titularului, casei de pensii în evidenţa căreia se află (la sediul casei locale de pensii, prin poştă sau prin e-mail, scanate, la adresa oficială a casei locale de pensii).

Pentru informaţii suplimentare legate de exportul prestaţiilor pe teritoriul statului de domiciliu, puteţi accesa site-ul CNPAS, rubrica „Integrare europeană, link-ul „Plata pensiilor in strainatate".

Administratorii pensilor private au probleme

Aegon Fond de Pensii, al optulea jucător de pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II), îşi reduce capitalul social cu 44,3 milioane lei, până la 17,5 milioane lei, după ce administratorii au fost obligaţi să recunoască în 2008 drept pierderi investiţiile realizate la startul sistemului.

Decizia a fost luată pe 7 august 2009. Înainte de reducere, Aegon Fond de Pensii avea un capital social de 61,8 milioane lei. Unii administratori, precum Allianz-Ţiriac Pensii Private, au fost nevoiţi să recurgă la reduceri ale capitalului social cu volumul pierderilor contabile realizate, pentru a respecta Legea 31/1990, care impune un anumit raport între capitalul propriu şi capitalul social.

În primii doi ani de la lansarea acestei noi pieţe, companiile au înregistrat pierderi cumulate de 165 milioane lei în 2007 şi de 880 milioane lei în 2008.

Ai pensie sub 1.200 de lei? Eşti scutit de la impozit

Senatul a aprobat, ieri, o iniţiativă legislativă care propune ca pensionarii care primesc pensii sub plafonul de 1.200 lei să fie scutiţi de plata impozitului de 16%. Iniţiativa este semnată de mai mulţi senatori şi deputaţi PNL şi propunea iniţial ca pensionarii care primesc pensii sub plafonul de 2.000 de lei să fie scutiţi de plata impozitului de 16%.

"Această măsură este justificată în condiţiile unor cheltuieli din ce în ce mai ridicate ale pensionarilor cu plata impozitelor locale şi a utilităţilor, asigurarea medicamentelor şi a traiului decent de zi cu zi", se arată în expunerea de motive a proiectului.

În urma unui amendament adoptat de Comisia de buget-finanţe, plafonul a fost redus de la 2.000 lei la 1.200 lei, formă votată în plenul Senatului. Senatul este primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în cazul acestei legi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net