Radiaţiile din Japonia pun în pericol laptele şi legumele

Ultima actualizare:

În drumul său, ar putea contamina aerul, apa şi culturile. Autorităţile spun că nu este periculos decât în zona centralei nucleare, dar specialiştii spun că e bine să cunoaştem riscurile.

Norul cu Iod şi Cesiu radioactiv a călătorit peste două oceane, peste continentul american şi a ajuns în Europa. De asemenea, la Fukushima, nivelul radiaţiilor în apa mării, la o distanţă de 100 de metri de ţărm, este de 147 de ori mai mare decât limita admisă, informează agenţia Kyodo.

Expertul CNCAN Constantin Milu a explicat, pentru antena1.ro, ce alimente se contaminează mai uşor. În funcţie de rădăcina lor, unele plante se contaminează într-o săptămână (ceapa verde, spanacul, varza, ştevia, loboda, salata), iar altele în câteva luni (cartoful, morcovul, ţelina, păstârnacul). 

Substanţele radioactive ajung şi în iarba pe care o mănâncă animalele, iar carnea şi laptele lor devin radioactive. Brânza de vacă, de pildă,  se contaminează mai greu decât cea de oaie, animal care se hrăneşte cu iarbă, în timp ce vaca este hrănită în principal cu furaje uscate.

Specialiştii spun că astfel de alimente devin periculoase doar în cazul unui nivel mare de radiaţii şi doar consumate în cantităţi mari. Constantin Milu este unul dintre experţii care au ajuns la Cernobîl, imediat după accidentul din 1986, şi a studiat modul în care ajung substanţele radioactive în sol şi cum afectează ceea ce mâncăm.

Ministerul Sănătăţii cumpără iod!

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, ieri, că instituţia pe care o reprezintă va cumpăra în perioada următoare pastile cu iodură de potasiu. „Achiziţionarea iodului nu are, însă, nici o legătură cu radiaţiile din Japonia”, susţine ministrul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net