Reportaj BBC: În interiorul coloniei de leproşi de la Tichileşti

Ultima actualizare:

"Munca în podgorie este grea, mai ales când nu simţi mare lucru în mâini şi unul dintre degete îţi lipseşte. Dar, Sile curăţă viţa de vie de când are 12 ani. Mai mult de 15 copii trăiesc alături de el în colonie. Ambii lui părinţi suferă de lepră", asftel îşi începe reportajul trimisul special al postului BBC într-o localitate din Tulcea.

"Când m-am născut, analizele erau negative, atât în cazul meu, cât şi în cazul celolrlalţi copii, aşa că ne-au eliberat de aici, ne-au trimis la şcoală să învăţăm o meserie. Însă, boala a recidivat şi a trebuit să ma întorc aici", povesteşte Vasile Olescu, unul dintre oamenii blonavi de lepră care trăiesc izolaţi în colonia din Tichileşti.

Lepra (boala Hansen) este o boală infecţioasă gravă cunoscută din antichitate. Agentul cauzal al bolii fiind bacteria Mycobacterium leprae, azi poate fi tratată printr-o combinaţie de mai multe antibiotice, tratament care nu poate fi aplicat din motive economice în ţările în curs de dezvoltare.

În România mai există boala în delta Dunării, în Tichileşti, o localitate din judeţul Tulcea, unde se află singurul sanatoriu unde mai conveţiuesc cei bolnavi de lepră.

image
image
image
image
image
image
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net