Romania a inghetat!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ieri a fost o zi de coşmar în toată ţara. Din pricina vremii, avioanele au rămas la sol, trenurile au avut întârzieri mari, activitatea din porturi a fost paralizată. Iar şoselele şi trotuarele s-au transformat într-un patinoar veritabil.

Pe frigul de ieri te-ai fi aşteptat să ningă. Dar cum nimic nu mai e normal când vorbim despre vreme, ieri a plouat toată ziua. Suficient cât să transforme ţara în patinoar. Bucureştenii şi-au găsit dimineaţă maşinile acoperite cu un strat gros de gheaţă, ştergătoarele înţepenite şi uşile blocate.

Meteorologul Dumitru Baltă, de la ANM, ne-a explicat că deasupra ţării noastre s-au întâlnit un front de aer foarte rece, polar, cu unul umed care vine din Mediterana.

S-a produs un fenomen de suprarăcire a precipitaţiilor, iar la contactul cu obiecte şi mai reci s-a format polei. Nu este ceva ieşit din comun, dar se întâmplă foarte rar. N-am mai văzut aşa ceva de vreo 10-12 ani, când Capitala a fost acoperită două zile de polei, iar circulaţia a fost foarte dificilă", a explicat Dumitru Baltă. Până şi parada militară de 1 Decembrie a fost bulversată: un copac enorm a căzut în calea militarilor, iar elicopterele şi avioanele nu s-au putut înălţa pentru demonstraţia pregătită.

Meteorologii anunţă pentru astăzi ninsori sau precipitaţii mixte în Crişana, Transilvania, zona Carpaţilor Orientali şi în Moldova. Va fi frig, cu maxime de 2-3 grade, dar de la o zi la alta temperaturile vor mai creşte cu 1-2 grade. Hidrologii sunt şi ei în alertă: există pericol de inundaţii în 13 judeţe, din pricina precipitaţiilor abundente.

Citeşte şi:

Au îngheţat la paradă, dar s-au încălzit cu ţuică şi fasole - FOTO

Poleiul a închis A2 între Fundulea şi Bucureşti

Zeci de bucureşteni au chemat Ambulanţa după ce au alunecat pe stradă

Stâlpul de electricitate le-a distrus maşinile

Haos pe linia 41: Tramvaiele sunt blocate de zece ore din cauza gheţii

30 de zboruri date peste cap de gheaţa de pe avioane

Sute de pasageri au rămas blocaţi ieri în aeroporturi după ce cursele cu care urmau să călătorească au fost anulate sau reprogramate. Motivul? Straturile de gheaţă de pe aeronave au făcut practic imposibilă decolarea.

"Ploaia a îngheţat la contactul cu suprafeţele metalice, deşi la sol condiţiile erau asigurate pentru zbor", a precizat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă - Otopeni.

Numai până la ora 13.00, aici fuseseră anulate 11 curse, iar alte 16 au plecat cu întârziere. "Trebuia să plec la Valencia cu o cursă Tarom, la ora 9.00. Este 15.00 şi eu încă nu ştiu dacă plec sau nu. Mă aşteaptă copiii acolo şi sunt îngrijoraţi", ne-a spus Maria Breaur (77 de ani), din Iaşi.

Probleme au fost şi în aeroportul Băneasa. Compania Wizz Air a fost nevoită să anuleze zborurile spre Roma Ciampino, Londra Luton, şi Bruxelles Charleroi şi să reprogrameze, pentru astăzi, cursa Bucureşti-Pisa-Bucureşti. Alte patru curse ale companiei Blue Air au fost întârziate.

«Am făcut cu trenul 4 ore de la Ploieşti la Bucureşti!»

Poleiul a dat peste cap şi circulaţia trenurilor, iar un drum scurt s-a dovedit o adevărată aventură. Cel mai mult au avut de suferit cei care s-au trezit cu noapte-n cap şi au vrut să ajungă de dimineaţă în Capitală.

Niculina Torcătoru a plecat din Ploieşti la ora 06:35, iar potrivit celor scrise pe bilet, trebuia să ajungă într-o oră şi douăzeci de minute în Gara de Nord. Doar că, la intrare în gara Crivina totul s-a oprit.

Din cauza poleiului depus pe linii de tensiune trenurile nu au mai putut pleca. Abia după câteva ore garniturile s-au putut pune în mişcare, iar călătorii au ajuns la destinaţie cu aproape trei ore întârziere.

„Nu credeam că o să păţesc aşa ceva. Erau în tren şi oameni bolnavi şi femei cu copii mici. Toţi am stat în compartiment mai bine de patru ore pentru un drum de 60 de kilometri", ne-a spus Niculina Torcătoru, 53 de ani. Nici cei care aşteptau să plece din Bucureşti nu au fost mai fericiţi, unele trenuri având chiar şi 30 de minute întârziere.

Vântul a închis porturile

Vântul puternic şi vremea capricioasă au împiedicat, ieri, activitatea în portul fluvial Constanţa. Traficul pe Canalul Dunăre - Marea Neagră a fost suspendat de marţi seară, iar porturile Constanţa şi Constanţa Sud au fost închise.

Până când starea vremii se va îmbunătăţi, manevrele de acostare şi plecare de la cheu ale navelor, dar şi operaţiunile de încărcare şi descărcare ale vaselor comerciale au fost suspendate.

Tramvaiul 41, blocat zece ore din cauza gheţii

Incredibil, dar adevărat! Traficul pe linia tramvaielor 41 a fost paralizat ieri vreme de mai bine de zece ore din cauza gheţii de pe firele de alimentare a vehiculelor. Zeci de tramvaie au rămas blocate încă de la primele ore ale dimineţii în zona Ciurel din Capitală.

Nu mai puţin de 30 de vehicule au rămas încolonate din cauza gheţii de pe linia de contact. Personalul RATB, care trebuia să intervină de urgenţă pentru reluarea circulaţiei, s-a deplasat la faţa locului cu o întârziere de circa patru ore.

Armele lor: câteva lopeţi cu care au „scuturat" firele îngheţate bocnă. Directorul de Exploatare, Gheorghe Aron, şi directorul de Exploatare Transport Electric, Niculae Voinea, au fost demişi.

Barierele de pe Petricani, blocate

Poleiul a dat peste cap şi circulaţia de pe şos. Petricani. Din cauza gheţii care s-a depus pe linile de contact, trenurile au fost blocate între staţii, dimineaţa şi seara. Liniile nu au mai putut fi alimentate cu energie electrică, fapt care a dus la blocarea barierelor CFR pentru mai bine de trei ore.

Pe ambele sensuri se formase o coadă de aproape un kilometru. Şoferii care nu au făcut cale întoarsă s-au încumetat şi au trecut calea ferată, chiar dacă barierele erau coborâte.

Stâlpul de electricitate smuls de vânt le-a distrus maşinile

Momente de panică ieri dimineaţă pentru locuitorii de pe strada Barbu Brădescu din cartierul Baicului din Capitală. Un stâlp de curent s-a prăbuşit peste două maşini parcate în zonă. Locatarii susţin că au făcut sesizări la Enel încă din luna august.

„Acest stâlp era erodat la bază, probabil că intrase o maşină în el. N-au venit când i-am chemat, acum uitaţi şi dumneavoastră cum arată maşina", se plânge Andra Stancu (28 de ani), cea care are maşina. Ea este mai norocoasă deoarece maşina, un Opel Corsa, este asigurată CASCO.

Pentru reparaţia celeilalte însă, proprietarul va trebui să scoată bani din buzunar.

Carambol în cartierul Floreasca

Bucureştiul s-a transformat ieri seară într-un imens patinoar. Două autoturisme s-au «şifonat», ieri, din cauza poleiului format pe străzile din cartierul Floreasca.

Puţin după ora 16.00, un autoturism Ford K nu a adaptat viteza pentru condiţiile meteo şi a lovit maşina care circula în faţa lui, apoi a ricoşat frontal într-un autobuz. Doar edilii din sectoarele 2 şi 4 au trimis utilaje pe străzi. Primarul general Sorin Oprescu a convocat un comandament abia în această dimineaţă.

Polei pe Autostrada Soarelui

Ploaia şi vântul puternic care a bătut ieri a favorizat formarea poleiului şi pe Autostrada Soarelui, unde s-a împrăştiat încontinuu material antiderapant. Totuşi, ploaia care a căzut aproape toată ziua a diminuat eficienţa soluţiei antiderapante. Acesta este şi motivul pentru care la kilometri 42 şi 51 s-au produs două tamponări între autovehicule.

Peste 50 de bucureşteni au alunecat pe stradă

BUCUREŞTI. Peste 50 de persoane au solicitat ajutor la Ambulanţă după ce au alunecat pe stradă, din cauza poleiului. Dintre acestea, 25 au suferit fracturi, iar alte 15 au avut diverse traumatisme, a declarat, ieri, managerul SAMBI, Alis Grasu.

Aceasta a precizat că, pe anumite porţiuni, mai ales pe lângă trotuare sau la intrările în imobile, zona alunecoasă este destul de extinsă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net