Ţi-ai tocit coatele pe băncile şcolii, iar la angajare îţi dai seama că diploma ta nu valorează nici doi bani. Cel mult ajungi să lucrezi într-un restaurant de afară sau să îngrijeşti copiii europenilor.


De acest lucru mi-am dat seama după ce am testat oferta de joburi pentru tineri, pusă la bătaie de angajatorii de peste hotare la Bursa Locurilor de Muncă.

La standul nemţilor am fost întâmpinată de o doamnă cât se poate de amabilă. I-am spus că sunt licenţiată în jurnalism şi comunicare şi că m-ar interesa ceva în domeniu.

"Din păcate, nu-ţi putem oferi decât un job de ospătar sau bucătar, dacă ai ceva cunoştinţe de gastronomie. Salariul e bunicel: 1.000 de euro pe lună, bani pe care nu-i primeşti în ţara ta", încearcă femeia să mă convingă. Îi mulţumesc pentru ofertă şi-mi încerc norocul la norvegieni.

Le pun un CV "beton" pe masă şi aştept reacţiile. "Din păcate, nu te putem angaja decât în domeniul hotelier. Avem nevoie de cameriste, dar să ştii că salariul e bunicel: 56 de euro pe săptămână", îmi spune cea care făcea recrutarea pentru Norvegia.

Nici englezii nu s-au arătat impresionaţi de rezultatele mele la învăţătură. Aveau nevoie de tineri care să le ţină copiii sau să le culeagă fructele şi legumele. La fel ca mine, toţi absolvenţii de facultate au plecat de la Bursă cu un gust amar. E clar că străinii ne vor doar pentru munca de jos.

Bonă - 65 lire

Englezoaica mi-a oferit 65 de lire pe săptămână ca să lucrez ca bonă. Mâncarea şi cazarea erau incluse.

Cameristă- 56 euro

Norvegienii mi-au oferit 56 de euro pe săptămână pentru un post de cameristă. Nu a contat că sunt licenţiată în jurnalism şi comunicare.

Ospătăriţă- 250 euro

Cu CV-ul meu, cel mai bun job pe care l-am obţinut la Bursa Locurilor de Muncă a fost cel de ospătar, în Germania. Aici mi s-au promis 250 de euro pe săptămână.


 
 
Loading...
Citeste tot despre: