Secretul lui Gerrard

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Verişorul celebrului căpitan al lui Liverpool, Jon-Paul Gilhooley, a murit când avea 10 ani, în tragedia de la meciul Liverpool-Nottingham Forrest, în care au pierit 96 de oameni.

Data de 15 aprilie 1989 va rămâne mereu în amintirea fanilor lui Liverpool, însă nu pentru câştigarea unui derby de tradiţie sau pentru cucerirea unui trofeu important.

Atunci, la Sheffield, în timpul semifinalei de Cupa Angliei cu Nottingham Forest, 96 de suporteri ai "cormoranilor" au murit striviţi şi asfixiaţi de o busculadă creată la una dintre peluzele stadionului "Hillsborough".

O banală ne­­­gli­­jenţă orga­­ni­­zatorică a distrus viaţa unor oameni nevinovaţi, tineri în marea lor majoritate. "Mezinul" acestei catastrofe avea numai 10 ani şi se numea Jon-Paul Gilhooley.

În septembrie 2006, ca orice fotbalist care se respectă, Steven Gerrard şi-a publicat „Autobiografia", dezvăluind amănunte dintr-o carieră petrecută în totalitate pe „Anfield"

«Pentru verişorul meu m-am apucat să joc fotbal!»

Cartea, apreciată de specialişti drept una de referinţă, se încheie cu un simplu „Joc fotbal pentru Jon-Paul". Acelaşi Jon-Paul Gilhooley dispărut în mod tragic la Hillsborough şi care era verişorul lui Gerrard.

Actualul căpitan al lui Liverpool, adversarul Unirii Urziceni din 16-mile Europa League, avea doar nouă ani şi nu era încă prins definitiv de microbul „fotbal". Scânteia s-a produs în acea zi nefastă.

„Jon-Paul era prezent mereu pe Anfield, însă nu ştiam că se dusese la Sheffield. Semifinala era o sărbătoare pentru suporterii noştri. Au plecat de dimineaţă din Liverpool, entuziasmaţi, dar Jon-Paul nu s-a mai întors", şi-a amintit „Stevie G", precizând faptul că supărarea imensă a unchilor săi a stat la baza carierei sale impresionante.

„Nimeni nu ar trebui să-şi piardă viaţa la un meci de fotbal. De fiecare dată când văd numele verişorului meu pe marmura rece din apropierea Shankly Gates, mă umplu de tristeţe şi de mânie. Joc fotbal pentru Jon-Paul", sunt ultimele cuvinte din autobiografia mijlocaşului englez.

Cum s-a produs catastrofa din 1989

Pe „Hillsborough", la 15 aprilie 1989, dezastrul n-a fost cauzat de fanatismul fanilor, ci de un cumul de factori externi: un stadion vechi, o peluză supraaglomerată şi neglijenţa forţelor de ordine.

Meciul dintre Liverpool şi Nottingham Forrest începuse de şapte minute, moment în care un grup de suporteri a reuşit să rupă „barierele" şi să întrerupă disputa.

simeon stalpnicul png

Era prea târziu, pentru că 96 de vieţi fuseseră curmate. Evenimentul a schimbat radical fotbalul din Anglia. În urma anchetei, s-au luat decizii de modernizare a stadioanelor, de interzicere a peluzelor fără scaune şi de eliminare a gardurilor.

Aşa s-a ajuns ca, în ziua de azi, fanii britanici să privească meciurile de la o distanţă de doar câţiva metri de jucătorii echipei adverse.

Citeşte ultimele informaţii înainte de confruntarea dintre Liverpool şi Unirea Urziceni:

Meme, cu «tunurile» pe Dan Petrescu

Unirea Urziceni pleacă în Anglia cu şase zile înaintea meciului cu FC Liverpool

Varga şi Bălan, out de pe lista UEFA

Unirea Urziceni, meci nul cu Slovan Bratislava

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net