Sfârşitul României vine din Marea Neagră?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cutremur, tsunami, radiaţii. După dezastrul din Japonia, toată lumea discută doar despre Apocalipsă. Seismologii români nu ne liniştesc, din contră, nici nu ştim ce ne aşteaptă. Din Marea Neagră poate veni sfârşitul?

Citeşte şi:

Mărmureanu: «Valuri tsunami se pot produce şi în Marea Neagră»

Superluna a zguduit Pământul şi a răscolit vulcanii

Mărmureanu: „Vrancea nu poate da un cutremur mai mare de 7,5. E linişte acum!"

Mărmureanu, contrazis: «Cutremurele mici ne duc către unul mare»

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, ne-a declarat că în Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami.

„Zonele seismice care afectează România sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul Dobrogei şi sudul Dobrogei. Sabla este o zonă tectonică la sud de Mangalia ce ar putea provoca şi un mic tsunami în Marea Neagră. Placa înaintează în mare cu circa 20-30 de kilometri şi generează tsunami-uri mai mici sau mai mari. Eu cred că un eventual tsunami este mai puţin important decât ce s-ar putea întâmpla când ar ieşi afară depozitele imense de hidrogen şi de acid sulfuric, care se află la o adâncime de 400 de metri în Marea Neagră. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară! Este ceva mult mai periculos decât un val de tsunami. Aceste depozite uriaşe sunt o sursă de energie formidabilă", ne-a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Expertul spune că vor apărea probleme la următorul cutremur mare în zona Sabla. Cel mai mare a fost în 31 martie 1901, de magnitudine reevaluată la 7,4 pe scara Richter, iar cel mai recent, de 5,2, în 5 august 2009.

„Se poate întâmpla, nu avem multe date. Dar eu îmi pun întrebarea cum a fost ras de pe faţa pământului vechiul Callatis şi de ce a fost măturată de valuri cetatea Histria. Din datele pe care le avem, în ultimii 95 de ani, în Marea Neagră au fost 21 de tsunami, de 3-3,5 metri înălţime", a completat Gheorghe Mărmureanu.

Azi, un cutremur de 5,3 în Vrancea?

Un cutremur s-ar putea produce azi sau mâine, în zona Vrancea. Declaraţia a fost făcută de Victorin Toader, de la Institutul de Seismologie Aplicată. El spune că ne putem aştepta la un cutremur, azi sau în zilele următoare, care nu va avea o intensitate mare, dar se va simţi.

Cutremurul se va produce în zona Vrancea. „Există o perturbaţie în seismicitatea vrânceană începând cu luna noiembrie, un ritm intens faţă de perioada anterioară. Ne duce cu gândul la un nivel seismic mai important, un maxim de 5,3 pe scara Richter. Zilele astea sunt critice. Azi şi mâine sunt zile favorabile pentru un astfel de cutremur care e mic, dar se simte", a declarat la Realitatea Tv, Victorin Toader.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net