600 de voluntari au plantat copaci în Parcul Căliman, în cadrul proiectului "Pădurea de Mâine"

Ultima actualizare:

    Suprafața de 2 hectare de la Poiana Negrii, aflată în proprietate privată, a fost afectată în ultimii ani de calamități naturaleFoto: Click!
Suprafața de 2 hectare de la Poiana Negrii, aflată în proprietate privată, a fost afectată în ultimii ani de calamități naturaleFoto: Click!

Pe 12 mai, proiectul „Pădurea de Mâine" a mobilizat aproape 600 de voluntari care au ajutat la reîmpădurirea cu 6.340 de puieți de molid, brad și larice pe o suprafață de 2 hectare de teren, situată în Parcul Național Călimani, pe raza localității Poiana Negrii, comuna Dorna Candrenilor.

Proiectul „Pădurea de Mâine" a fost lansat în septembrie 2017 în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale din toată țara să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare.

La debutul proiectului, în 2017, au fost plantate 4,7 hectare cu peste 21.210 de puieți la Poieni-Solca, iar în primăvara anului 2018 au fost plantate în total 6 suprafețe cu 142.640 puieți, în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Suceava, Harghita și Covasna. „Pădurea de Mâine" sprijină micii proprietarii de pădure și furnizează puieți, material de plantare, logistică, voluntari și specialiști, acoperind toate costurile aferente. Sprijinul financiar, acordat în totalitate de Holzindustrie Schweighofer, se ridică la peste 1 milion de euro pentru a planta 1 milion de puieți în timpul celor 7 ani de proiect.

La evenimentul de sâmbătă, de la Poiana Negrii, au luat parte membri ai comunității locale, voluntari veniți din diferite părți ale județului, Salvamont Vatra Dornei, Asociația Vatra Dornei Tineret și angajați Holzindustrie Schweighofer de la fabricile din Rădăuți și Siret. Toate lucrările au fost supravegheate din punct de vedere tehnic de către specialiștii Ocolului Silvic Privat Dorna, Direcției Silvice Suceava prin Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, precum și de către Administrația Parcului Național Călimani. ,,Parcul Național Călimani are o zonare internă: o zonă de protecție integrală în care nu se intervine absolut deloc și o zonă tampon care încearcă să limiteze impactul activităților antropice spre zona de protecție integrală. Astăzi ne aflăm în zona tampon și prin activitatea pe care o desfășurăm urmărim să sprijinim natura în pașii ei de a-și reocupa terenul. Se folosesc puieți de proveniență locală, și nu puieți aduși din altă parte, în așa fel încât șansa de prindere să fie foarte mare.” a menționat ing. Dan Grigoroaea, ranger în cadrul Parcului.


    Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Ocolul Silvic Privat DornaFoto: Click!
Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Ocolul Silvic Privat DornaFoto: Click!

Ionuț Apostol, manager de proiect ,,Pădurea de Mâine”: ,,Mă bucur că în primăvara aceasta am revenit în Bucovina și că împreună dăm viață unei noi păduri. Este impresionant că astăzi s-au adunat aproape 600 de persoane care rezonează cu scopul proiectului nostru și că împreună putem ajuta natura. Pe lângă componenta tehnică și de mediu, proiectul nostru are și o componentă educațională. Este îmbucurător faptul că la aceste acțiuni ni s-au alăturat atâția tineri dornici să învețe despre pădure, să se implice și să fie un exemplu pentru toți cei din jur.” De asemenea, la eveniment, s-au alăturat, studenți, elevi și coordonatori de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul Teoretic ,,Ion Luca” Vatra Dornei, Școala Militară de Jandarmi Fălticeni, Liceul Tehnologic ,,Tomșa Vodă” din Solca, Colegiul ,,Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana și Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat” din Suceava.

,,Ne bucurăm că astăzi avem posibilitatea de a fi împreună atât de mulți. Este o ocazie extraordinară de a împărtăși pasiunea noastră pentru pădure și celor mai tineri și ne bucurăm că avem alături atât elevi dar și studenți de la Universitatea din Suceava.

Chiar dacă, desigur, sunt multe păreri legate de faptul că avem din ce în ce mai puțină pădure sunt conștient că în astfel de situații totuși, această idee începe să devină mai puțin pregnantă. Ar trebui să vedem și partea aceasta mai puțin vizibilă a silviculturii – faptul că se execută numeroase lucrări de regenerare și aceasta este o preocupare permanentă a silvicultorilor, care se produce tot timpul. Sperăm ca prin proiectul Pădurea de Mâine să inducem această idee a faptului că pădurea este permanentă, este o resursă regenerabilă care poate fi folosită întrun mod sustenabil și responsabil o mulțime de ani de acum încolo.” a precizat Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură.

"Pădurea de Mâine" va planta 1 milion de copaci

„Pădurea de Mâine" - un proiect multianual, național, elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone. Campania de replantare este deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei primării, care pot depune propuneri pe www.padureademaine.ro, o platformă în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații detaliate despre proiect, metodologia și progresul acestuia.

În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” vor fi plantați 1 milion de puieți, cu scopul de a:

sprijini proprietarii de păduri care nu au capacitatea să regenereze pădurile degradatecrea un puternic impact pozitiv la nivelul comunităților locale, care vor fi implicate activ în proiectcontribui substanțial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor din zonele respective

Despre AAP

AAP este o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociația profesională a administratorilor de păduri. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 109 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).

Despre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Componentele principale ale activității Facultății de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava sunt învățământul și cercetarea științifică în domeniul forestier. Instituția pregătește ingineri silvici pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase, industrializarea primară și recoltarea lemnului. Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării științifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel național și european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrală și de Est  al Institutului Forestier European (EFI).

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producție a panourilor din lemn și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net