Administratorul de bloc trebuie ales cu mare atenţie

Ultima actualizare:

Cine poate fi administrator de bloc?

Este o poziţie foarte importantă. Administratorul de bloc poate fi orice persoană fizică, angajată cu contract individual de muncă sau prin convenţie civilă de prestări servicii.

De asemenea, funcţia de administrator de bloc poate fi preluată şi de către o persoană juridică specializată. Cu aceasta, asociaţia de locatari încheie un contract de administrare.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească?

Administratorul de bloc trebuie să deţină un atestat care să confirme faptul că a urmat cursurile speciale de administraţie iniţiate de organizaţii precum Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat, primării locale sau de sector.

De asemenea, administratorul de bloc trebuie să fie atestat de către o comisie de specialişti în domeniul financiar-contabil şi al legislaţiei muncii constituită la nivelul Consiliului Local al oraşului de care aparţine.

Pentru a putea îndeplini funcţia de administrator al unui bloc persoana care candidează trebuie să nu aibă dosar penal, să nu fi fost condamnat penal şi să fie un bun gospodar. Nu în ultimul rând, un administrator trebuie să fie la curent cu ultimile noutăţi în contabilitate, fiscalitate, legislaţie etc.

Ce obligaţii îi revin

Administratorul trebuie să informeze locatarii, prin afişare la loc vizibil asupra modului de stabilire a cheltuielilor curente;

Administratorul de bloc este obligat să controleze personalul angajat pentru diverse activităţi gospodăreşti;

Datoria lui este să se asigure de efectuarea eficientă a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii ale elementelor proprietăţii comune şi trebuie să verifice contractele de închiriere dintre asociaţia de proprietari şi persoanele fizice sau juridice care folosesc spaţii din proprietatea comună;

Administratorul este cel care stabileşte termenii în care se vor realiza serviciile de întreţinere şi reparaţii curente ale bunurilor aflate în folosinţă comună sau individuală (numai dacă aceste activităţi perturbă folosirea normală a părţilor comune);

O altă obligaţie pe care trebuie s-o îndeplinească este aceea de a inspecta proprietăţile individuale în scopul depistării şi eliminării unor defecţiuni apărute la instalaţiile de folosinţă comună. Tot el este cel care trebuie să citească periodic indexul contoarelor individuale;

Administratorul trebuie să-şi anunţe vizita într-un apartament printr-o înştiinţare prealabilă de cel puţin 15 zile;

Cum răspunde pentru faptele sale?

Administratorul blocului poate fi reclamat dacă refuză să citească periodic indexul contoarelor individuale şi să treacă la plată pe musafirii care depăşesc limita perioadei de şedere.

El poate fi tras la răspundere contravenţională, cu amendă de la 200 la 2000 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind siguranţa clădirii şi funcţionarea normală a instalaţiilor acesteia.

Administratorul de bloc poate răspunde civil pentru prejudicierea locatarilor. Penal, răspunde pentru delapidare, pentru însuşirea sau folosirea de bani, valori ori alte bunuri administrate.

Garantezi cu bani dacă eşti administrator

Conform legislaţiei asociaţiilor de proprietari, administratorii de bloc trebuie să prezinte garanţii morale, materiale şi profesionale acceptate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a clădirii pe care urmează s-o administreze. Specialistul Click, Mihai Mereuţă, ne spune care sunt acestea.

Administratorul poate depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o ga­­ranţie suficientă pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens.

Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei. Deponen­­tul garanţiei nu poate dispune în nici un mod de suma depusă drept garanţie şi nici de dobânda aferentă, decât după aprobarea descărcării de gestiune privind exerciţiul financiar precedent de către adunarea generală a membrilor asociaţiei de proprietari şi după încetarea activităţii.

Suma se reţine lunar din salariu

Garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi maximum trei salarii tarifare lunare ale administratorului de bloc. Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din câştigul mediu pe o lună, după caz. Această garanţie e obligatorie.

Garanţia se ridică la încheierea contractului de muncă

Aceasta plus dobânda aferentă pot fi ridicate de către administrator la încetarea contractului de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat nici o pagubă sau după ce paguba a fost acoperită în întregime. Asociaţia de proprietari are obligaţia ca în cel mult 10 zile să elibereze garanţia şi dobânda aferentă acesteia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net