Scandal în industria farmaceutică. O marcă de pilule contraceptive, folosite ca tratament şi în România, au fost retrase de pe piaţa din Franţa, după ce patru persoane au murit.


Autorităţile din Ministerul Sănătăţii din Franţa au dispus retragerea anticoncepţionalelor Diane 35, produse de compania farmaceutică Bayer, după ce patru persoane au murit, informează gandul.info.

Anunţul a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa. Potrivit autorităţilor franceze, pilulele Diane 35, folosite drept tratament antiacnee, împotriva sindromului ovarelor polichistice, dar şi ca măsură de contracepţie, vor fi retrase de pe piaţa din această ţară în următoarele trei luni.


Reprezentanţii companiei farmaceutice care produce acest tratament au refuzat să comenteze situaţia, precizând că „în cel mai scurt timp vă vom pune la dispoziţie un punct de vedere oficial”, informează gandul.info.


Interdicţia vizează anticoncepţionalele Diane 35, ca urmare a unei „proceduri de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă”, a precizat profesorul Dominique Maraninchi, directorul general al ANSM, organism de control al medicamentelor, care aparţine de Ministerul Sănătăţii. Acesta a menţionat că toate loturile vor fi retrase de pe piaţa din Franţa.


Dominique Maraninchi le-a recomandat femeilor care urmează un tratament cu aceste pilule contraceptive să nu întrerupă terapia medicamentoasă de la sine putere, ci să ceară sfatul medicului.
Aceste noi avertizări intervin după acuzaţiile potrivit cărora pilulele de a treia şi a patra generaţie produse de laboratorul Bayer cresc riscurile de formare a unor cheaguri de sânge.


ANSM din Franţa a anunţat, duminică, că în ultimii 25 de ani s-au înregistrat 125 de cazuri de tromboze şi patru decese „imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35”.


Prescrise în prezent pentru 315.000 de femei în Franţa, pilulele „Diane 35” au primit autorizaţia de punere pe piaţa franceză în 1987 ca tratament împotriva acneei, dar utilizarea iniţială a fost deturnată, fiind administrate oral drept contraceptiv.


Potrivit datelor obţinute de gândul de la IMS Health România (companie care furnizează servicii de cercetare pentru industria farmaceutică şi de servicii medicale), numai anul trecut pe teritoriul ţării noastre s-au vândut 344 438 cutii.

Anticoncepţionalele Diane 35 au fost lansate în 1987. Tratamentul cu aceste pilule este aprobat oficial în 135 de state, iar aceste contraceptive se comercializându-se în 116 ţări, printre care se numără şi România.


„Această pastilă este folosită greşit. Se găseşte pe piaţă şi nu are nevoie de reţetă. A fost gândită ca un tratament pentru acnee, nu ştiu de ce se foloseşte pentru contracepţie”, a declarat Georges Imbert, de la Asociaţia pentru Protejarea Victimelor Medicamentelor din Franţa, citat de gandul.info.

Loading...