Biletele de avion se scumpesc cu 15%

Ultima actualizare:

Acciza pentru kerosen, carburantul avioanelor, se va majora cu 19%, ceea ce va traduce la creşterea cu 15% a preţului biletelor.

Astfel, un bilet pe cursa internă Bucureşti-Iaşi, care costă azi între 260 şi 300 de euro, va ajunge la 300-345 de euro, scrie adevarul.ro.

 „Un avion de dimensiuni medii, cum au majoritatea companiilor de linie, consumă între 600 şi 700 de kilograme de kerosen la ora de zbor, deci vă puteţi da seama ce înseamnă o acciză crescută la 445 de euro pe mia de litri. O asemenea majorare se va reflecta integral în preţul biletelor, dacă şi la anul vom avea cotaţiile de azi pe pieţele internaţionale. Noi ne uităm pe cotaţiile Bursei de la Rotterdam, iar cei care ne distribuie kerosenul în România mai adaugă taxele şi comisioanele. Dacă majorarea accizei va ajunge până la noi, la operatorii aerieni, atunci şi biletele se vor scumpi proporţional. Carburantul înseamnă 35% din costul orei de zbor şi este cel mai important factor de cost, astfel că impactul accizelor se va vedea imediat“, a declarat Adrian Ionaşcu, director general adjunct al companiei aeriene Blue Air, pentru adevarul.ro.

Acesta a precizat, însă, că scumpirile nu vor fi aplicate de acum, deşi se vând deja bilete pentru vara anului viitor, pentru că „nu ne putem baza pe ceva care nu a intrat încă în vigoare“. Totuşi, de la 1 ianuarie, preţurle biletelor „se vor reaşeza”.

Iată ce ar putea însemna asta pe principalele rute aeriene care sunt echivalente cu o oră de zbor: ** Bucureşti-Timişoara, unde biletul dus-întors costă acum între 220 şi 250 de euro la rezervare imediată (plecarea după puţine zile de la cumpărarea tichetului), va avea costuri de la 253 la 287 de euro; ** Bucureşti-Iaşi, care costă azi între 260 şi 300 de euro, am putea avea bilete de 300 până la 345 de euro; ** Bucureşti-Cluj-Napoca, unde avem azi bilete cu 240-280 de euro, vom avea preţuri cuprinse între 275 şi 320 de euro.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net