Călugărul Sebastian Jitaru a violat mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huşi. Abuzurile au fost trecute cu vederea zece ani

Ultima actualizare:

    Sebastian JitaruFoto: safielumina.ro
Sebastian JitaruFoto: safielumina.ro

Caz revoltător! Timp de zece ani călugărul Sebastian Jitaru a agresat şi violat mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” de la Huşi. Abuzurile sale au fost trecute cu vederea de episcopul Cornel Onilă. Mai mult, acesta i-a oferit călugărului ranguri clericale şi putere.

Ancheta făcută de jurnaliştii din proiectul Să fie lumină, specializat în investigaţii despre cultele din România, a sos la iveală detalii terifiante. În 21 decembrie 2020, episcopul Cornel Onilă şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar. Rechizitoriul întocmit în cauză mai dispune şi chemarea în instanţă, ca părţi responsabile, a instituţiilor BOR care au găzduit şi tolerat abuzurile, fiind pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol, o altă premieră fiind aceea că o eparhie BOR, Episcopia Huşilor, este chemată să răspundă în instanţă pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea şi de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.

Jurnaliștii de la Să fie lumină au scris despre povestea lui Tudor și Bogdan, în anul 2019. Tudor a fost agresat de Jitaru în 2009, iar Bogdan violat în 2010. La vremea când i-a abuzat pe alţi doi tineri, Dragoş şi Paul, Jitaru era în plină ascensiune ierarhică. Mărturiile elevilor se regăsesc și în dosarul cauzei trimise în judecată. Băieții abuzați aveau între 14 și 16 ani, potrivit jurnaliștilor.

"De fiecare dată încuia ușa chiliei cu cheia!"

În 2014, Sebastian Jitaru a ajuns protosinghel, iar în 2016 a primit rangul de Arhimandrit, la propunerea episcopului Corneliu. Ajuns la putere, Jitaru a devenit din ce în ce mai agresiv și mai abuziv. Pe Paul, călugărul Jitaru l-a agresat, abuzat şi violat timp de doi ani, din mai 2015 până în iunie 2017. Din 2016, Jitaru a fost arhimandrit, rang monahal superior obţinut prin însăşi decizia Sfântului Sinod al BOR. 

Potrivit rechizitoriului, este vorba de alţi cinci elevi de seminar pe care Jitaru i-a întrebat în cadrul spovedaniei dacă se masturbează, dacă au întreţinut relaţii sexuale, dacă sunt atraşi de sexul cu băieţi. Jitaru i-a pipăit cu diverse ocazii și i-a invitat la un suc în chilia sa. Sebastian Jitaru a refuzat să se apere în faţa acuzaţiilor punctuale de agresiune şi viol aduse de procurori. Acesta nu a cerut administrarea niciunui mijloc de probă în apărarea sa.

"De fiecare dată încuia ușa chiliei cu cheia. Eu mergeam acolo conștient că e posibil să aibă loc acte cu conotație sexuală, dar încercam să nu-i ofer ocazii (...) Mi-am schimbat comportamentul față de el, îl tratam mai rece, cu dispreț, și când se apropia de mine îl împingeam. El era vizibil iritat. (...) Eu sunt o persoană credincioasă și în mine era o luptă cu privire la faptul că am acceptat, pentru că mie la acel moment mi se părea că am acceptat aceste acte sexuale. (…) Mi se părea că ce fac era complet greșit, că eu însumi comit un păcat.", a declarat unul dintre băieții abuzați sexual.

image
image
image
image
image
image
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
autostrada soarelui radio constanta 1 jpeg
Captură de ecran din 2024 03 27 la 23 11 52 png
flori jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net