Cardul de sănătate redevine obligatoriu. Măsura se aplică doar în cazul consultațiilor la cabinet

Ultima actualizare:

    Dacă mergeți la cabinetul medicului, trebuie să prezentați din nou cardul de sănătate
Dacă mergeți la cabinetul medicului, trebuie să prezentați din nou cardul de sănătate

De la 1 octombrie, pacienții care vor merge la medicul de familie sau la medicul specialist din ambulatoriu trebuie să prezinte din nou cardul de sănătate. Măsura nu se aplică în situația consultațiilor la distanță. În acest caz, până la finalul anului, nu este nevoie de validarea cardului, anunță CNAS.

Puteți primi în continuare consultații la distanță 

Din 15 mai 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile au dispus ca o serie de servicii medicale să se acorde fără a fi necesară utilizarea cardului național de sănătate. Măsurile aveau aplicabilitate până la data de 30 septembrie, astfel că Ministerul Sănătății a anunțat recent că a prelungit termenul până la 31 decembrie. „OUG 162/2020 aprobată de Guvern pentru completarea OUG nr. 70/2020 (privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2) prevede prelungirea aplicabilității măsurilor în domeniul sănătății până la data de 31 decembrie2020. Astfel, se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultațiilor acordate la distanță, medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, a anunțat printr-un comunicat Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Doar în cazul consultațiilor acordate în cabinet redevine, de la 1 octombrie, obligatorie validarea cardului de sănătate. „Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă  și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.  

Când trebuie să ai, când nu trebuie să ai la tine cardul 

Concret, cardul de sănătate este necesar în spitale și în cabinetele medicilor de familie, atunci când te prezinți fizic la consultație. Ți se mai cere în farmacii, atunci când ai o rețetă compensată. Cardul nu este obligatoriu în urgență sau în acte medicale desfășurate la distanță. „Medicii de familie pot acorda online sau prin telefon consultații, ori pot elibera rețete. Toate acestea fără a prezenta card de sănătate. Mai eliberează online adeverințe, avize, fișe de intrare în comunitate pentru elevi, fișe cu vaccinuri pentru copiii de grădiniță, caz în care nu se poate vorbi despre card de sănătate pentru că acesta se eliberează doar persoanelor de peste 18 ani”, explică Ioana Stanciu, medic de familie în București.  

Măsuri care se mențin până la 31 decembrie 

OUG 162/2020 prevede că medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament. 

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente: 

- biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare; 

- biletele de trimitere pentru specialități paraclinice; 

- recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive - ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate; 

- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive. 

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net