Cât de relevant este testul de anticorpi? Specialiștii nu îl recomandă

Ultima actualizare:

    E destul de greu de evaluat dacă nivelul anticorpilor e mic sau mare, te protejează mult timp sau puținFoto: Shutterstock
E destul de greu de evaluat dacă nivelul anticorpilor e mic sau mare, te protejează mult timp sau puținFoto: Shutterstock

Peste 700.000 de români s-au vaccinat până acum cu ambele doze și toți atâția au fost declarați vindecați după ce au trecut prin boală. Mulți dintre ei sunt curioși cu ce imunitate s-au ales, vrând astfel să știe cât de protejați vor fi în viitor. Pentru asta, apelează la testele de anticorpi. Răzvan Cherecheș, „profu’ de sănătate publică”, explică ce înseamnă rezultatul de pe buletinul de analiză și cât este el de relevant.

„M-am vaccinat cu ambele doze, a trecut o săptămână de la rapel, m-am dus și mi-am făcut testul de anticorpi. Ce înseamnă rezultatul de pe buletinul de analiză? Răspunsul meu: nu înseamnă mare lucru! Dacă valoarea este de peste 0,8 UI/dl, înseamnă doar că organismul vostru a făcut anticorpi anti-proteină spike, adică a fost expus la proteina spike și a făcut anticorpi. Dacă valorile sunt sub 0,8 UI/dl, înseamnă că organismul vostru nu a făcut anticorpi. Mai departe, ce înseamnă valoarea – dacă sunt 100, 200, 5.000 sau 25.000 unități? Nici asta nu înseamnă mare lucru, pentru că răspunsul este unul individual”, dă asigurări Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Răzvan Cherecheș: „Valorile de pe buletin nu înseamnă mare lucru”

Pentru a exemplifica mai bine, ne pune să ne imaginăm un grup de 200 de turiști. Jumătate merg în vacanță în Egipt, cealaltă jumătate nu. Cei din prima jumătate, 95% dintre ei s-au întors cu niște lire egiptene în buzunar, rămase necheltuite. Unii au 5 lire, alții 10, alții 250.

„Ce putem spune despre asta? Absolut nimic, decât că cei care s-au întors cu lire egiptene în buzunar au fost sigur în Egipt. Nu înseamnă că atunci când vor reveni în Egipt lirele acestea le vor ajunge. Exact la fel, valorile de anticorpi de pe buletinele de analiză arată doar că organismul vostru a sintetizat anticorpi. În ce măsură vă protejează de infecția ulterioară asta este foarte greu de spus. Studiile nu au analizat până în acest moment relația dintre numărul de anticorpi și potențialele simptome dezvoltate de către cei vaccinați”, mai spune expertul. Din exemplul lui, înțelegem că, dintre cele 100 de persoane care „au fost în Egipt”, adică s-au vaccinat, 95 cel mai probabil nu vor dezvolta simptome, iar la 5 sunt șanse să apară simptome ușoare sau moderate, indiferent dacă au sau nu anticorpi. Cei 100 care „nu au fost în Egipt”, adică nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boală, au șanse mari să dezvolte simptome (ușoare, moderate sau severe). 

Nu există o standardizare între laboratoarele de analiză

Nici specialiștii de pe platforma RO Vaccinare nu recomandă astfel de teste pentru că, spun ei, pot fi irelevante. În plus, valorile nu sunt standardizate și variază de la un laborator la altul. „Deși acum există un număr relativ mare de teste cantitative / semicantitative pentru anticorpi disponibile pe piață, acestea nu sunt standardizate între ele. Nu se pot compara titrurile de anticorpi măsurate pe teste diferite. De asemenea, nu există încă un prag definit pentru titrul de anticorpi care să fie considerat protector, iar protecția post-vaccinare ar putea să depindă și de alte elemente ale răspunsului imun. Din acest motiv, nu este recomandată testarea titrului de anticorpi înainte și / sau după vaccinare”.

Pe pagina de Facebook RO Vaccinare este relatat cazul unei familii care s-a vaccinat în februarie, iar recent a făcut un test rapid de anticorpi. La soț a ieșit „bun”, iar la soție au ieșit zero anticorpi. Răspunsul și explicația pe care le-au dat-o experții: „Multe dintre testele rapide disponibile pe piață detectează doar anticorpii împotriva proteinei NC (nucleocapsida) a SARS-CoV-2 și nu pot detecta și anticorpii produși ca urmare a vaccinării, care țintesc proteina spike a virusului. Astfel, aceste teste pot indica doar dacă o persoană a făcut anticorpi după infecția naturală, nu și după vacin”.

Atenție! Sunt două tipuri de teste de anticorpi


    Când mergi să îți faci testul, trebuie să specifici dacă ai avut COVID sau ai fost vaccinatFoto: Shutterstock
Când mergi să îți faci testul, trebuie să specifici dacă ai avut COVID sau ai fost vaccinatFoto: Shutterstock

Trebuie să știți că sunt două tipuri de teste de anticorpi: cei care s-au vaccinat trebuie să-și facă test Ig anti-Spike, iar cei care au trecut prin boală își vor face teste anticorpi IgM și IgG. Prețurile variază între 95 și 280 de lei. Pentru recoltare este nevoie de o probă de sânge. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net