2.500 de lei pentru angajații care au lucrat de acasă. Ce bani ne dă statul în pandemie

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă Click!
Foto: Arhivă Click!

Pe lângă ajutoare sociale, alocații mărite, șomaj tehnic, laptopuri și tablete pentru școala de acasă, Guvernul anunță noi măsuri menite să ajute anumite categorii de români afectați de criza provocată de pandemie.

Angajatorii vor putea beneficia în curând de un ajutor unic de 2.500 de lei pentru fiecare „telesalariat”, pentru a le cumpăra echipamente care să-i ajute în munca de acasă. „Pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 132/2020, publicată luni în Monitorul Oficial. Ajutorul se acordă în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de șomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate. Banii ajung la angajatori, pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență pentru cel puțin 15 zile lucrătoare.

Românii care au lucrat minimum 15 zile de acasă pot primi, prin angajator, bunuri care să le ușureze munca
Românii care au lucrat minimum 15 zile de acasă pot primi, prin angajator, bunuri care să le ușureze munca

Bunurile care pot fi achiziționate se vor stabili printr-un ordin al ministrului muncii, care se va publica în Monitorul Oficial în următoarea săptămână. „În termen de 30 de zile de la acordarea sumei prevăzute la alin. (1), angajatorul are obligația de a transmite ANOFM documente justificative referitoare la achiziția categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii și protecției sociale”, se mai arată în lege. În caz contrar, angajatorul trebuie să dea banii înapoi.

350 de lei anual pentru uniforma fiecărui elev

Senatul a aprobat marți o propunere legislativă prin care i se acordă anual, fiecărui elev din învățământul obligatoriu de stat, 350 de lei pentru uniformă. „Suma se atribuie în cote egale în fiecare semestru, fondurile necesare asigurându-se prin Ministerul Educației și Cercetării”, se arată în proiectul de lege. Potrivit edupedu.ro, modelul acestei uniforme poate fi stabilit de consiliile profesorale, cu acordul Consiliului reprezentativ al părinților și cu consultarea reprezentanților elevilor.

Bani pentru zilieri și sezonieri

Nu sunt uitați nici zilierii care au fost afectați de întreruperea sau restrângerea activității, ca urmare a efectelor coronavirusului. „La alegerea beneficiarului lucrării, dar nu mai tîrziu de 31 decembrie 2020, se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilnic”, se arată în legea 132/2020. Angajatorul plătește suma zilierului, ulterior se va deconta integral, la cererea acestuia, în termen de cel mult 10 zile de la depunerea cererii. La fel vor fi ajutați și sezonierii, precizează avocatnet.ro: „Ajutorul constă în decontarea unei părți din salariul celor angajați sezonier - 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de opt ore zilnic, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în 2020”.

Fonduri nerambursabile, ca să-ți refaci afacerea

Dacă ai o afacere, iar firma ta a înregistrat o scădere a veniturilor de minimum 25% în martie, aprilie sau mai, comparativ cu media lunilor ianuarie și februarie, sau dacă activitatea a fost întreruptă pe perioada stării de urgență, atunci poți beneficia de un ajutor financiar de la stat pentru a-ți repune afacerea pe picioare. Potrivit Mediafax, domeniile beneficiare sunt Horeca, turismul, transportul și organizarea de evenimente. Astfel, în perioada 1 august – 15 septembrie, Ministerul Economiei va elibera la cerere certificate de situații de urgență, în caz că afacerea ți-a fost afectată de criza Covid-19. Bugetul pentru acest demers este de 350 milioane de euro, dintre care 265 de milioane de euro sunt fonduri externe nerambursabile. Valoarea grantului per beneficiar se stabilește în funcție de cifra de afaceri a firmei, dar nu poate depăși 150.000 de euro. Numărul de beneficiari estimat este de maximum 100.000.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net