Ce mai fac victimele atacului de la Săpoca. Nereguli grave la controalele din spitalele de psihiatrie

Ultima actualizare:

    Şapte oameni au muritîn urma atacului de la Spitalul Săpoca
Şapte oameni au muritîn urma atacului de la Spitalul Săpoca

Tragedia de la Săpoca-Buzău a scos la iveală problele grave ale spitalelor de psihiatrie. Bolnavii sunt aglomeraţi, iar personalul este prea puţin. A şaptea persoană rănită în luna august a murit la Spitalul Pantelimon din Capitală, alte şase sunt rănite.

După eveniment, ministrul Sănătăţii a declanşat ample anchete la toate spitalele de profil din ţară, iar la fiecare dintre ele s-au găsit grave deficienţe structurale şi manageriale. Rapoartele făcute în urma verificărilor au scos la iveală că unităţile de acest fel au probleme grave şi că oricând se poate repeta o tragedie asemănătoare celei de la Săpoca.

În luna august, 13 pacienţi au fost atacaţi de un bărbat alcoolic aflat în sevraj. Victimele sunt personane în vârstă, de peste 60 de ani, care, în momentul atacului, nu au putut să se apere, fiind imobilizați la pat sau sedați. În urma loviturilor primite în cap și peste față, patru dintre ei au murit pe loc. Alţi trei au murit pe parcurs. Unul dintre ei la Floreasca, în luna august, un alt pacient a decedat la Spitalul Universitar, iar altul s-a stins la Spitalul Sf. Pantelimon, în cursul acestei săptămâni. Celălat pacient înternat la Spitalul Universitar a fost externată în urmă cu cîteva săptămâni. Ceilalţi pacienţi sunt în continuare sub supraveghere medicală  la spitalele din Capitală şi Buzău.

Problemele de la spitalele de psihiatrie

Inspectorii sanitari au verificat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.  S-a constatat că în unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că:

-        Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7 metri pătraţi.

-        Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.

-        Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în salile de mese precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

-        Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

-        Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.

-        Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției.

-        Nu există camere de izolare a pacienților.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că:

-        Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

-        Spitalul de maximă siguranță Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici.

-        La spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.

-        Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .

“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Problemele constatate de Avocatul Poporului

Şi Avocatul Poporului a făcut mai multe controale la spitalele de psihiatrie din ţară. Acestea au relevat problema supraaglomerării acestora, potrivit raportului preliminar. Cristina Tache, de la Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului, a declarat, potrivit agerpres, că  la Săpoca s-a constatat supraaglomerare, dar şi că existau cazuri sociale ce puteau fi preluate de centrele de terapie ocupaţională sau căminele de bătrâni."S-a mai constatat că se impune recompartimentarea anumitor spaţii, clădirile erau foarte vechi, într-un sistem pavilionar", a adăugat Tache.Totodată, s-a constatat că există internări nejustificat prelungite. "Deseori, cazurile de boli psihice, în special cele cronice, exced sferei medicale şi devin cazuri cu o componentă socială. Acest lucru se întâmplă şi în spitalele de psihiatrie şi măsuri de siguranţă, unde unora dintre pacienţii medico-legali li se prelungeşte internarea, deşi ar putea fi externaţi cu obligaţia de a urma tratamente în condiţii de ambulatoriu, (...) motivul fiind lipsa unui suport familial pentru bolnavul psihic ori lipsa locurilor libere în centre rezidenţiale şi locuinţe protejate", indică raportul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
euro valuta bani pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net