Ce noi libertăți am putea avea de la 1 iunie

Ultima actualizare:

    Chiar dacă nu ne-am atins obiectivul de vaccinare până la 1 iunie, autoritățile promit să respecte calendarul relaxăriiFoto: Shutterstock
Chiar dacă nu ne-am atins obiectivul de vaccinare până la 1 iunie, autoritățile promit să respecte calendarul relaxăriiFoto: Shutterstock

După ce de la 15 mai am scăpat de masca în aer liber și de carantina pe timp de noapte, iar magazinele au revenit la programul obișnuit, alte măsuri de relaxare ne așteaptă de săptămâna viitoare. Ele urmează să fie aprobate de Guvern.

Chiar dacă este puțin probabil să atingem ținta de 5 milioane de români vaccinați, până la 1 iunie, premierul Florin Cîțu dă asigurări că merge mai departe cu măsurile de relaxare în etape. „De la 1 iunie facem relaxări. Am prezentat un calendar al relaxărilor pentru 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Ne ținem de el. În ședința de joi sau vineri vom avea măsuri pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm și pentru celelalte perioade, vom ajusta acum. Nu avem niciun motiv să nu mergem mai departe cu măsurile de relaxare, accelerarea campaniei de vaccinare din ultima perioadă a avut rezultate, valul 3 a dispărut”, a declarat premierul.

Iată lista măsurilor care ar putea intra în vigoare de marțea viitoare!

  • Se vor putea organiza evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase) în spații închise, cu participarea a maximum 50 de persoane. La exterior, pot participa cel mult 70 de persoane.
  • Sălile de sport pot funcționa la capacitate de maximum 70%, fără obligativitatea purtării măștii. Și piscinele s-ar putea deschide la interior la aceeași capacitate maximă.
  • Activitățile culturale, artistice și de divertisment ar putea fi organizate în spații închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligativitatea purtării măștii. În aer liber, limita ar fi de 1.000 de persoane.
  • Restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri de noroc vor putea funcționa și ele la interior, cu un grad de ocupare de maximum 70%.
  • În hoteluri și pensiuni, capacitatea de cazare ar putea crește până la 85% din spațiul disponibil.
  • Locurile de joacă din spații închise ar putea fi umplute cu până la 50% din capacitate, cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării.
  • Barurile, cluburile și discotecile s-ar putea deschide la capacitate de maximum 50%, doar pentru cei care fac dovada vaccinării.

Octavian Jurma: „Libertatea nu e gratis!”

Peste 30.000 de români au murit în acest an de pandemie. În realitate, numărul este cel puțin dublu, susține medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care atrage atenția că aceste libertăți „nu sunt gratis”. „Fiecare val ne va costa cel puțin 10.000 de vieți în continuare, dacă nu vom înțelege că relaxarea nu e gratis. Refuz să accept că zeci de mii de morți este un preț normal pentru confortul unei minorități. Până acum, libertatea noastră a fost plătită cu viața de cei mai slabi dintre noi”, a scris pe pagina sa de Facebook cercetătorul timișorean, care îi îndeamnă pe „cei puternici” să plătească și ei, prin vaccinare, relaxarea de care se bucură acum.

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net