Ce să aleg la doza 3, Pfizer sau Moderna?

Ultima actualizare:

    Cele două seruri sunt asemănătoare Foto: Shutterstock
Cele două seruri sunt asemănătoare Foto: Shutterstock

Peste 25.000 de români pe zi se vaccinează, în această perioadă, cu doza trei, „booster”. Au de ales între Pfizer și Moderna. Mulți nu știu ce pentru ce să opteze, dacă e bine să-și facă așa-numitul „rapel încrucișat” sau să rămână cu același ser folosit la primele două vaccinări.

Dacă medicul timișorean Octavian Jurma optează pentru varianta combinată, dr. Adrian Marinescu spune că nu prea contează, căci cele două seruri sunt absolut similare. „Oricare dintre ele poate fi ales la doza 3, neexistând o variantă mai bună decât cealaltă. Datele științifice pe care le avem ne spun că nu sunt diferențe semnificative care să ne facă să avem o alegere sau alta. Dacă ar fi fost așa, recomandarea de vaccinare din partea autorităților ar fi fost strict pe o cale. Dar tocmai pentru că nu sunt diferențe, au fost lăsate la dispoziție ambele variante”, a declarat dr. Adrian Marinescu, citat de Hotnews.

Pfizer și Moderna au efecte similare

Cei care și-au făcut primele două doze cu Pfizer și acum aleg același ser, merg pe ideea de activare a celulelor cu memorie (limfocitele T) și, practic, merg pe un drum bătătorit. „Cei care preferă varianta încrucișată - Moderna cu Pfizer sau Pfizer cu Moderna - spun că această activare celulară se întâmplă cam la fel, cu condiția să păstrezi același tip de vaccin - ARN mesager - iar mesajul transmis celulelor noastre este același", a precizat medicul Adrian Marinescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net