Ce trebuie să ştii despre admiterea la liceu

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Examenul de Evaluare naţională pentru absolvenţii de gimnaziu s-a încheiat ieri, cu proba de matematică. Mediile obţinute la acest examen vor conta în proporţie de 75% la admiterea în liceu, iar restul de 25% vor fi media de gimnaziu. Click! vă prezintă calendarul admiterii la liceu şi cum să completaţi corect fişa de înscriere.

  • 2 iulie. În baza naţională de date sunt deja mediile de admitere ale candidaţilor. 75% din medie o reprezintă rezultatele de la Evaluarea naţională, 25% mediile din gimnaziu. Se va realiza o ierarhie judeţeană care va putea fi consultată pe paginile oficiale ale inspectoratelor şcolare şi a Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro.
  • 3 iulie. Aceste date vor fi afişate în fiecare şcoală, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Va începe completarea de către secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere cu numele/codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele şi mediile obţinute la Evaluarea naţională, cu mediile de admitere.
  • 3 - 7 iulie. Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a.
  • 6 iulie. Pentru admiterea la liceele vocaţionale s-au organizat probe încă din timpul anului şcolar. Este vorba despre liceele unde sunt necesare aptitudini, precum muzică, arte, limbi străine sau materne, sport. Lista finală a mediilor se va valida la 2 iulie, iar cei respinşi îşi vor ridica., din 6 iulie,  fişele de înscriere pentru a putea participa la repartizarea computerizată, în alte licee.
  • 6 iulie. Se vor elibera fişele de înscriere pentru candidaţii care solicită să participe la admitere în alt judeţ. În Capitală, centrul special pentru înscrierea acestor candidaţi va fi  la Şcoala gimnazială ”Sfinţii Voievozi”, din strada Atelierului nr.25, sectorul 1 (lângă Gara de Nord), telefon 021.312.75.72 sau 021.317.99 16, e-mail: sfintiivoievozi@gmail.com.
  • 6 - 8 iulie. Repartizarea candidaţilor pe locuri speciale pentru romi. 
  • 14 iulie. Repartizarea computerizată în liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
  • care nu împlinesc 18 ani până la data de 14 septembrie. Va fi prima etapă de admitere în liceu pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015-2016.
  • 15 iulie. Afişarea în şcoli a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în liceele din judeţ/municipiul Bucureşti. Afişarea în licee a candidaţilor admişi în unitatea respectivă. Afişarea rezultatelor admiterii în liceu pe paginile de Internet a Ministerului Educaţiei şi inspectoratelor şcolare.
  • 16 iulie -24 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Atenţie! Nu plecaţi în vacanţă până nu depuneţi dosarele, altfel locurile devin vacante pentru a doua etapă de repartizare.
  • 15 iulie. Se organizează a doua etapă de admitere în liceu pentru candidaţii care nu au fost repartizaţi la 14 iulie, după acelaşi tipic: înscrierea la probele de aptitudini, susţinerea acestor probe, validarea rezultatelor.
  • 20 iulie. Ultima zi în care se poate completa fişa de înscriere la etapa a doua de repartizare la liceu.
  • 23 iulie. Repartizarea computerizată a candidaţilor din a doua etapă a admiterii. Afişarea rezultatelor în şcoli, licee şi pe Internet.
  • 23 -24 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii din etapa a doua.
  • 27 - 30 iulie. Rezolvarea de către comisia judeţeană de admitere a situaţiilor speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată, a repartizării candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi a candidaţilor care nu au participat la primele două repartizări computerizate.
  • 3 - 4 septembrie. A treia etapă de admitere în învăţământul liceal de stat. Repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nici o repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.

Rezultatele finale, pe 30 iunie

Vineri, 26 iunie, se vor afişa rezultatele de la Evaluarea naţională, până la ora 16.00. Vor fi şi contestaţii, aşa că rezultatele finale vor fi cunoscute abia marţi, 30 iunie. Au absolvit clasa a VIII-a 187.000 de elevi, dar la prima probă s-au prezentat doar 147.000 de candidaţi. Ceilalţi nu s-au mai deranjat să dea probele pentru că, oricum, indiferent de medie, vor fi repartizaţi la liceu, întrucât clasa a IX-a este obligatorie.

Admitere 2015

http://www.click.ro/news/social/rezultate-admitere-liceu-2015-au-fost-publicate-primele-noteRezultate admitere liceu 2015

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net