Click! şi doctor Menci îţi spun cum alegi cea mai bună apă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Biborţeni, Dorna, Perla Harghitei, Izvorul Minunilor, Borsec ... magazinele au o ofertă extrem de variată de apă minerală şi apă plată încât, de foarte multe ori, cumpărăm ce ne este mai la îndemână. O mare greşeală, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Apa, la fel ca şi alimentele, se alege în funcţie de anumite  criterii pe care mulţi dintre noi însă nu le cunosc.

Care e diferenţa dintre apa plată  şi cea minerală

Apa se clasifică după conţinutul său în minerale. „Apa oligominerală (plată) conţine între 50-500 mg minerale/ litru. Apa minerală conţine între 500-1500 mg minerale/litru, iar apa medicinală, care se consumă doar cu prescripţia medicului, conţine peste 1500 mg minerale/ litru. Deci, apa plată are un conţinut redus de minerale, iar apa minerală un conţinut mult mai mare", spune Gheorghe Mencinicopschi.

Ce apă minerală bem?

Dacă analizăm etichetele, vom observa că, prin comparaţie, unele produse sunt mai bogate în calciu, altele au un conţinut mai mare sau mai mic de magneziu, potasiu, sodiu, fier etc. Astfel, aceste ape trebuie consumate după nevoile fiecăruia. „Apa minerală conţine o cantitate foarte mică de minerale care nu acoperă necesarul zilnic al unei persoane. Însă, dacă avem carenţe de calciu, de exemplu, este indicat să consumăm apă bogată în calciu. Pe termen lung, vom simţi efectele sale benefice", explică nutriţionistul.

Apa bogată în magneziu alungă oboseala - multe persoane care au un ritm de viaţă activ se plâng de o stare de oboseală permanentă. Acest simptom semnalează carenţa de magneziu. Deci, este indicat să consumăm apă bogată în magneziu.

Apa bogată în calciu previne osteoporoza pentru că alimentaţia nu ne oferă necesarul zilnic de calciu putem consuma, dacă nu suferim de nici o afecţiune, apă bogată în calciu. În timp, aceasta previne osteoporoza. Însă, există şi reversul medaliei. "O persoană care reţine în organism prea mult calciu ar trebui să se ferească să consume acest tip de apă pentru a nu avea probleme cu oasele" spune Mencinicopschi.

Bicarbonatul de sodiu, bun pentru stomac - bicarbonatul de sodiu este un antiacid, iar apele bogate în această substanţă cresc pH-ul la nivelul sistemului digestiv şi combat hiperaciditatea gastrică. În schimb, dacă suferi de hiperaciditate gastrică, este recomandat să eviţi consumul apelor carbogazoase.

Carbogazoasă sau carbogazificată?

Pentru a nu mai exista confuzii: apa minerală carbogazoasă este o apă naturală, care se extrage din depozitul de exploatare sub această formă, carbogazoasă. Cea carbogazificată este, de fapt, o apă în care s-a adăugat o anumită cantitate de dioxid de carbon. Aceste ape nu sunt recomandate pentru că nu cunoaştem procedeul de obţinere al dioxidului de carbon, recomandă Gheorghe Mencinicopschi.

Atenţie la nitraţi!

Apele, oricât de pure ar fi, conţin nitraţi, care sunt substanţe toxice. Concentraţia nitraţilor nu trebuie să depăşească 50 mg la litru. Când ajung în stomac, nitraţii se transformă în nitriţi, iar aceştia se tansformă în nitrozamine, care sunt cancerigene. Nitriţii blochează hemoglobina care nu mai transportă oxigenul la celule şi ţesuturi.

«Cumpăraţi apă îmbuteliată în sticle, nu în PET-uri!»

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne-a explicat că cea mai bună apă minerală plată sau carbogazoasă este cea ambalată la sticlă, nu la PET. "Sticla trebuie să fie de culoare fumurie pentru ca lumina să nu-i degradeze substanţele. Dacă alegem sticlă de plastic, stalaţii din PET se pot transmite în apă în cazul în care ambalajul e lăsat în soare şi lumină".

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net