Concentrați pe vaccinare, am uitat de testare. Medic: „Suntem ca într-un autobuz fără faruri”

Ultima actualizare:

    Medicii atrag atenția că în România se fac prea puține teste pentru coronavirus
Medicii atrag atenția că în România se fac prea puține teste pentru coronavirus

Astăzi, în România, au fost raportate doar 1.509 cazuri noi de COVID-19. Ați zice că stăm bine, că suntem în platou. Campania de vaccinare ne dă și ea speranțe; se vor deschide școlile, românii se îngrămădesc în vacanțe la munte... În realitate, situația nu e chiar așa „roz”, atrage atenția medicul timișorean Octavian Jurma. Avem puține cazuri pentru simplul motiv că testăm extrem de puțin.

„În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.808 teste RT-PCR (4.303 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.505 la cerere) și 3.093 de teste rapide antigenice”, au anunțat autoritățile azi, 18 ianuarie. Extrem de puțin, dar așa se întâmplă la noi în weekend. Stați liniștiți, că nici în timpul săptămânii nu excelăm.

„Testele ne ajută să facem lumină în întunericul pandemiei”

Medicul Octavian Jurma a făcut pe pagina sa de Facebook o analiză a situației, comparând țara cu un „autobuz fără faruri”: „Conform worldometers.info, România se află pe locul 9 în topul țărilor care testează cel mai puțin la 1 milion de locuitori din Europa. Doar Albania, Ucraina, Moldova, Bosnia, Bulgaria, Macedonia și Polonia testează mai puțin. Testele ne ajută să facem lumină în întunericul pandemiei și ne permit să vedem ceea ce altfel poate fi văzut doar 2-3 săptămâni mai târziu, în spitale, și 3-5 săptămâni mai târziu în cimitire. Fără o măsurare precisă și o raportare corectă a frontului epidemic, suntem ca un autobuz fără faruri suprins de o furtună noaptea pe serpentine. E ușor de înțeles de ce sunt rezervat de fiecare dată când șoferul declară că nu mai e nevoie să fim prudenți pentru că, privind în urmă, nu am mai avut nici o curbă în ultimii 30 de kilometri”.

Marea Britanie testează de 30 de ori mai mult

Specialistul face o comparație cu Marea Britanie, care testează de 30 de ori mai mult decât România. „Joi, în Marea Britanie s-au efectuat 695.148 teste, față de cele 20.599 la noi. Deci de 30 de ori mai multe. Dintre acestea, în UK au ieșit pozitive 48.682, adică o rată de pozitivare de 7%, în vreme ce la noi au fost depistate 3.525 de cazuri, adică o rată de pozitivare dublă”, atrage atenția Octavian Jurma, care recomandă să mărim numărul de teste. Conform ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică, rata de pozitivare în România este de 16,9%. În ultima zi au decedat alte 50 de persoane, iar la terapie intensivă sunt internați în continuare 1.084 de oameni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net