Cum i-au salvat medicii din Iași viața unei femei cu o tumoare cerebrală. Operația a fost făcută pe întuneric

Ultima actualizare:

    Medicii au operat o pacientă printr-o metodă care necesită întunericFOTO: ZDI
Medicii au operat o pacientă printr-o metodă care necesită întunericFOTO: ZDI

Au decis că este cea mai bună soluție pentru pacientă să fie operată în acest mod. Altfel, viața i-ar fi fost pusă în pericol. Intervenția a fost făcută pe întuneric de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și a fost o reușită.

O femeie de 37 de ani, mama unui copil de 4 ani, a ajuns pe mâna medicilor din Iași după ce aproximativ două săptămâni s-a plâns de dureri insuportabile de cap, conform ZDI.ro. Inițial a ajuns la spitalul din Brăila unde i s-a recomandat un consult psihiatric. Însă starea ei devenise atât de gravă încât a fost dusă cu elicopterul SMURD la Iași. Acolo medicii au decis intervenție chirurgicală de urgență.

Metoda prin care o femeie a fost salvată de la moarte cu lumina stinsă

Dr. Lucian Eva, medicul coordonator al echipei care a realizat intervenția a spus că pacienta a ajuns în stare destul de gravă la spital, cu o hipertensiune intracraniană care se manifesta cu dureri de cap şi vărsături, iar operaţia a fost necesară de urgenţă deoarece s-a depistat prezenţa unui glioblastom la nivelul creierului.

„Am decis să operăm cu această terapie moleculară 5-ALA - acidul 5-aminolevulinic - o moleculă extrasă din sânge care se fixează pe celulele tumorale care au o rată de multiplicare extrem de mare. Ele metabolizează această moleculă până la nivelul unei alte molecule, care are calitatea de a putea fi excitată sub o lumină albastră care emite fluorescenţă precum licuricii. Noi, la microscop, o vizualizăm într-un albastru violet, facem operaţia pe întuneric şi astfel am putut face o rezecţie de peste 98%”, a explicat dr. Lucian Eva.

Pacienta: ”Am speranțe că merg acasă să-mi văd băiatul. E singurul lucru care contează”

„La spital la Brăila mi-au făcut 2 tomografe, mi-au luat analize, mi-au spus că nu este nimic legat de psihiatrie, pur şi simplu am o tumoare. Mi-au făcut mai departe legătura cu Iaşul, am fost adusă cu elicopterul de urgenţă a doua zi, m-au preluat imediat dânşii şi mi-au făcut din nou analize aici. În câteva zile m-au luat la operaţie. Am un băiat de 4 ani acasă pe care l-am lăsat singur, am speranţe că pot să mă duc să îl văd din nou, e singurul lucru care contează”, a declarat Ionela Florentina Pârlog, pacienta operată. Intervenţia a fost realizată de către o echipă coordonată de managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva.

Intervenţia îmbunătăţeşte speranţa de viaţă a femeii, de la 1-2 ani cât era media înainte de introducerea unor astfel de intervenţii chirurgicale, la o medie de 3 ani, dar care poate fi chiar şi 7 ani. În prezent nu există tratament pentru glioblastom, iar femeia va trebui să urmeze, în paralel, şi radioterapie şi chimioterapie.

Citește și:Adi Nartea: “Aveam o tumoare în cap. Mi-au spus că voi rămâne desfigurat“. Actorul din "Vlad", operat de două ori, în Franța

Caz incredibil la Iași! O studentă la medicină cu o tumoare pe creier, salvată în ultimul moment de medici. Acum merge la cursuri

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net