Cum îl ajuți pe copil să-și învingă emoțiile dinaintea examenelor

Ultima actualizare:

    Părinții trebuie să fie suport moral și să acționeze cu mult tact și răbdareFoto: Shutterstock
Părinții trebuie să fie suport moral și să acționeze cu mult tact și răbdareFoto: Shutterstock

Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a au intrat pe ultima sută de metri înaintea „examenelor vieții” – Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Stresul și emoțiile sunt mari și nu în toate cazurile constructive. Acum este nevoie, mai mult decât oricând, de ajutorul părinților care să le dea încredere și să-i susțină. Psihologii vin cu sfaturi importante.

Elevii de clasa a VIII-a încep luni, 15 iunie, Evaluarea Națională. Mai sunt doar câteva zile pâna la prima probă de Limba și literatura română, astfel că învățatul materiei în această perioadă scurtă iese din discuție. Psihologul Mihaela Vintilă susține că acum, pe ultima sută de metri, tot ce mai putem face este să lucrăm cu emoțiile și să ne axăm pe încurajare: „Nu se îngrașă porcul în ajun. Un elev de clasa a VIII-a nu trebuie să învețe/recapituleze mai mult de 4 ore pe zi. S-ar obosi, s-ar stresa și mai tare, le-ar face pe toate varză în cap”. Ce ar fi de făcut în aceste 5 zile?

  • Încurajați-l! Examenul este asociat de orice elev cu frica şi cu emoţia eşecului. În această perioadă, părinții nu trebuie să-l streseze suplimentar, ci să-i asigure că totul va fi bine. „Nu-i spuneți că e prost, slab pregătit, nu-l certați, nu-l pedepsiți. E mult prea târziu acum pentru reproşuri. Acestea îi scad şi mai mult încrederea în el, mai ales într-o perioadă a vieţii – adolescenţa – în care e mult mai sensibil şi instabil emoţional. Ca părinte, trebuie să fii suport moral, nu un stres suplimentar, să-l îmbărbătezi, să-i spui că e puternic, deştept”, spune Mihaela Vintilă.
  •  
  • Să fie liniște și armonie în familie. Părinții trebuie să se abțină de la certuri, consum de alcool, cicăleli. „Grijile familiei nu trebuie ignorate, dar măcar amânate. Nu-l faceți părtaș la situațiile tensionate dintre voi măcar în perioada asta de examene”.
  • Nu-i trasaţi sarcini suplimentare, de pildă să-și facă ordine în cameră sau să ajute în bucătărie. Lăsaţi-l să-şi consume puţinul timp liber relaxându-se aşa cum îi place. Dar trebuie evitate calculatorul, telefonul, televizorul. Mizați pe ieșiri în aer liber, plimbări cu bicicleta, cu rolele, fotbal, handbal, tenis de masă, astfel încât să facă mișcare și să-și limpezească mintea.
  • Nu-l certați dacă nu învață, nu ridicați glasul, pentru că și copilul are nervii întinși la maximum. „Chiar dacă nu arată, adolescenții au gradul lor de sensibilitate. Mai bine explicați-le de ce e atât de important acest examen și care sunt avantajele obținerii unei note bune”, recomandă psihologul clinicii Albion din București, Mihaela Vintilă.
  • Odihna şi alimentaţia sunt foarte importante. Gătiţi-le mâncărurile preferate, mizând pe legume, proteine de calitate şi grăsimi bune. Un copil care face efort intelectual are nevoie şi de dulciuri, aşa că nu le interziceţi atâta timp cât nu exagerează. Trebuie să doarmă 8-9 ore pe noapte, să se culce devreme, iar în rest să recapituleze materia, acolo unde simte că are scăpări.
  • Cu o zi înaintea examenului, copilul trebuie să se relaxeze, să se culce mai devreme în seara respectivă, să nu mănânce alimente grele sau noi, care îi pot provoca tulburări digestive.
  • Dacă la prima probă rezultatele nu vor fi îmbucurătoare, elevul se poate descuraja total. „Nu faceți din asta o tragedie, spuneți-i că a fost un accident, că aveți încredere în el, că o să fie mai bine la următoarea probă. Strângeți din dinți și mergeți mai departe”, mai spune psihologul.
  • Elevii de clasa a XII-a mai au aproape două săptămâni până la prima probă de la Bacalaureat (22 iunie). Ei trebuie acum să se concentreze pe repetarea materiei, pe autoevaluări. Pot studia circa 6 ore pe zi, cu condiția să fie odihniți, să poată, să nu fie o corvoadă. Altfel, se stresează și oricum nu vor avea randamentul scontat. Vă dorim tuturor mult succes!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net