Cum sunt primiți românii pe insulele grecești. Ce s-a schimbat față de anii trecuți

Ultima actualizare:

    Ștefania Moroianu a avut vineri prima excursie cu un grup de turiști români
Ștefania Moroianu a avut vineri prima excursie cu un grup de turiști români

Deși România este în prezent pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi de Covid-19, grecii ne primesc în vacanțe cu brațele deschise. Și-au luat toate măsurile de precauție, dar nu le e teamă, ba chiar sunt de două ori mai primitori și bucuroși de oaspeți. Ștefania Moroianu, ghid turistic autorizat în insula Rhodos, ne-a povestit cum a decurs în acest weekend prima întâlnire cu turiștii români cărora le dusese dorul.

Ștefania Moroianu e stabilită în Rhodos din 2002, iar din 2006 lucrează în turism. Își începea de obicei sezonul în luna martie, cu turiștii spanioli și englezi, iar românii începeau să vină din luna mai. Pandemia a lovit serios în economia insulei ai cărei locuitori trăiesc, în proporție de 90%, din turism. „Cele trei luni și jumătate de pauză m-au afectat atât financiar, cât și psihic. Statul a oferit un ajutor pentru lunile aprilie și mai, dar în iunie am trăit din economii. De la 1 iulie s-au reluat zborurile internaționale și au putut veni primii turiști străini, însă numărul charterelor este simțitor mai mic față de anii trecuți”, spune românca noastră, ajunsă unul dintre cei mai buni ghizi autorizaţi ai Greciei.

Toți turiștii străini sunt testați la aeroport

Ștefania le-a arătat și le-a povestit turiștilor români despre cele mai frumoase locuri din insula Rhodos
Ștefania le-a arătat și le-a povestit turiștilor români despre cele mai frumoase locuri din insula Rhodos

Vineri a avut prima ei excursie organizată pentru un grup de conaționali. Le-a arătat frumusețile insulei, i-a purtat într-o călătorie plină de istorie și legende, astfel că, cel puțin parțial, au uitat cu toții pentru un timp de boală, de coronavirus. Spunem „parțial” pentru că măștile, dezinfectantul și normele de distanțare se respectă ca la carte. „Autocarul e ocupat în proporție de 65%, e dezinfectat la sfârșitul zilei după fiecare grup, iar pe parcursul călătoriei cu toții purtăm măști. Teoretic, masca e obligatorie în toate spațiile închise. Personalul din hoteluri, restaurante, supermarketuri o poartă fără excepție. Sunt cu toții conștiincioși, dar nu le e teamă. Noi până acum am avut un singur caz pe insulă și știm că dacă toți turiștii care vin sunt testați la aeroport, nu vor fi probleme. Localnicii sunt bucuroși de oaspeți, sunt de două ori mai primitori și mai drăguți. Îți acordă toată atenția, te servesc imediat la terase, mai ales că turiștii sunt încă extrem de puțini”, explică ghidul.

În autocar se poartă mască și se păstrează distanța
În autocar se poartă mască și se păstrează distanța

Grecia schimbă regulile pentru turiștii români

Îi este teamă că autoritățile de la Atena vor anunța luni noi măsuri de protecție, putând chiar să închidă granițele pentru români. Zilele trecute Grecia a anunțat că schimbă regulile pentru cei care intră în țară cu mașina sau cu autocarul. De miercuri, toți turiștii români trebuie să prezinte la graniță un test negativ de Covid-19, care să aibă cel mult 72 de ore de la prelevare. Decizia a aruncat în aer planurile de vacanță a sute de români, iar asta din două motive: e o cheltuială substanțială în plus (costul unui test fiind de circa 300 de lei), apoi, majoritatea laboratoarelor din România nu dau rezultatul testului mai devreme de 3 zile de la prelevarea probelor. Lucrurile sunt mai simple pentru cei care călătoresc cu avionul, căci testarea cade în sarcina statului elen.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net