De ce e 1 aprilie Ziua păcălelilor? Tradiții și superstiții

Ultima actualizare:

    1 Aprilie nu e doar ziua păcălelilorFoto: Arhiva Click!
1 Aprilie nu e doar ziua păcălelilorFoto: Arhiva Click!

Farsele de 1 Aprilie sunt însoțite de o serie de superstiții, provenite din toate colțurile lumii. Cunoscută ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă să păcălească pe cineva.

Celebrarea Zilei Păcălelilor își are originile în Franța, în secolul al XVI-lea, când a fost adoptat calendarul Gergorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a răspândit încert, iar cei care continuau să sărbătorească anul nou de 1 aprilie erau considerați „păcăliți”.

1 aprilie este 91-a zi a calendarului gregorian. Alții spun că originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă, potrivit Wikipedia. O altă explicaţie este legată de un alt sfânt cu simţul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câţiva buşteni şi pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus.

Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 aprilie, ziua păcălelilor, s-a răspândit în Anglia și în SUA. Cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute vor fi urmăriți de ghinion tot anul, potrivit tradiției. Bărbații păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor vor ajunge să o ia de nevastă, mai spun superstițiile. 

1 aprilie vine și cu alte tradiții. De exemplu, în regiunea Tirol, din Elveția, un mănunchi de paie este îngropat de 1 aprilie, pentru ca recolta să fie bogată. De asemenea, copii născuți în această zi vor fi norocoși în afaceri, dar vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc, relatează stirileprotv.ro. Se spune că mariajul celor care se căsătoresc pe 1 aprilie nu va rezista. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net