Oamenii sunt alergici la cuvântul „interzis”. Ca mai toţi semenii lor, românii sunt intrigaţi de lucrurile interzise, mai ales când nu cunosc raţiunile pentru care acestea au fost scoase în afara legii. Click! vă spune care e semnificaţia semnelor care vă obligă să acţionaţi împotriva voinţei voastre.


Fără lichide în avion
În zilele noastre chiar şi banalele sticle din plastic cu apă sunt oprite la punctul de control din aeroporturi. Totul ni se trage de la teroriştii ingenioşi, care au realizat un explozibil lichid, capabil să pună la pământ orice avion. Prima bombă artizanală lichidă a fost depistată pe un aeroport din Marea Britanie. Din raţiuni de securitate, bagajele de mână pot conţine recipiente cu lichide care să nu depăşească un litru, însă cantitatea maximă admisă în fiecare recipient nu trebuie să fie mai mare de 100 ml.
Interzis să foloseşti mobilul la decolare
Menţinerea în funcţiune a oricărui aparat electronic, nu doar a telefonului mobil, e interzisă în timpul decolării şi aterizării fiindcă acestea pot interfera cu echipamentele electronice ale aeronavelor. Cu toate acestea, mulţi pasageri nu ţin cont de această restricţie.
Cu rolele la metrou? Nu se poate
Motivul acestei interdicţii bizare se referă la riscul de accidente, pe care oficialii Metrorex l-au eliminat prin blocarea accesului. „Ne-am confruntat cu cazuri când persoane adulte, purtând role în picioare, nu au mai putut să se oprească şi au căzut pe calea de rulare. Unii s-au accidentat serios, motiv pentru care nu mai putem permite accesul cu aceste echipamente”, ne-au spus reprezentanţii Metrorex.  
Fără poze la metrou
Pe peroane nu ai voie să faci fotografii din două motive mari şi late. În primul rând pentru că cei care fac fotografii le-ar putea folosi în scop comercial (realizarea de afişe, bannere, calendare, cărţi poştale), iar acest lucru înseamnă că trebuie achitată o taxă către Metrorex. În al doilea rând, reţeaua subterană a Capitalei e obictiv strategic de interes naţional şi nu toate ungherele sale trebuie să fie la discreţia publicului.
De ce e interzis cu bicicleta în parc?
Deşi nu găseşti semne de interdicţie în toate parcurile din România, accesul bicicliştilor pe alei e strict interzis şi se sancţionează cu amendă de până la 500 de lei. Cu bicicleta aveţi voie doar pe pistele special amenajate. Motivul pentru care deplasarea în afara acestor trasee e interzis ţine de siguranţa pietonilor.
Nu hrăniţi păsările!
Administratorii parcurilor şi grădinilor publice au interzis hrănitul animalelor de agrement pentru a le proteja de vizitatorii „binevoitori”. Gumă de mestecat, mucuri de ţigară, capace de sticle sunt doar câteva dintre lucrurile găsite în burţile animalelor găsite decedate. Deşi de cele mai multe ori sunt bine intenţionaţi, românii au înclinaţia de a întinde păsărilor alimente care le pot aduce moartea.
Fără claxoane la oraş!
Claxonatul în interiorul aşezărilor urbane este interzis, conform Codului Rutier. Folosirea semnalizării acustice, în afara cazurilor în care se încearcă evitarea unui pericol imediat, e considerată o formă de şofat agresiv.

Alţii au legi de râsu’-plânsu’

stropeste.jpg

uda plantele
Este interzis să-şi ude plantele şi gazonul în zilele impare
Foto: 123rf
  • Din raţiuni de economisire a apei, locuitorilor oraşului Cottage Grove din SUA, care stau în case cu numere pare, le este interzis să-şi ude plantele şi gazonul în zilele impare. Excepţie fac zilele de 31 ale fiecărei luni.
  • Locuitorilor oraşului Little Rock, din statul Arkansas, le este interzis să claxoneze în preajma localurilor care după ora 21.00 servesc  sandvişuri şi băuturi reci. Dacă au câini de companie, cetăţenii din acelaşi oraş trebuie să se asigure că aceştia nu latră după ora 18.00. Aceste legi datează de zeci de ani şi sunt încă în vigoare.
  • În Cipru este interzis să mănânci şi să bei (apă) în timp ce conduci. Legea a fost votată din raţiuni de siguranţă pe drumurile publice.
  • În Danemarca e interzis să porneşti maşina dacă sub ea se află o persoană. Probabil că autorităţile daneze s-au confruntat cu multe situaţii de acest gen, încât au simţit nevoia să le ceară, prin lege, cetăţenilor să se uite mai întâi sub autovehicul înainte de a porni la drum.

 

 
 
Loading...