Dr. Beatrice Mahler: „Decembrie va fi o lună în care vom plânge mult”

Ultima actualizare:

    Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, atrage atenția că evoluția cazurilor de Covid-19 este din ce în ce mai gravă
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, atrage atenția că evoluția cazurilor de Covid-19 este din ce în ce mai gravă

În ciuda mesajelor optimiste ale autorităților, cum că „situația e sub control”, „imediat vine vaccinul”, medicii se confruntă în spitale cu o realitate îngrijorătoare. Din lipsă de locuri, bolnavii ajung la Terapie Intensivă când e prea târziu, mortalitatea este ridicată, nu mai sunt locuri nici pe secții, iar dacă lucrurile continuă așa, „decembrie va fi o lună în care vom plânge mult”, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul de la „Marius Nasta”.

 „Lucrurile sunt cel puțin la fel de grave, poate chiar mai grave în ultimele zile, pentru că în acest moment și locurile din secție se ocupă în primele minute după externarea unui pacient. Practic, acceptăm pacienți care știm că vor veni – solicitați de DSP pentru internare cu stare gravă – pe locurile pacienților care vor fi externați. Pacienții care vin de la domiciliu cu stare generală alterată sunt o adevărată problemă pentru a găsi un loc pentru ei. Am mărit capacitatea secției și, cu toate acestea, toate paturile se ocupă. Nu știm în fiecare seară unde vom găsi soluții pentru pacienții care vor veni peste noapte. Este o situație care parcă ne sufocă de la o zi la alta, e un corser în care parcă am intrat și nu mai găsim soluții”, a povestit la Digi24 dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Din cauza crizei de paturi libere, pacienții primesc târziu ajutor

Pe lângă numărul mare de îmbolnăviri din societate, o altă problemă apare în spitale. Pacienți care ar avea nevoie de internare se tratează acasă, cei care ar avea nevoie de Terapie Intensivă sunt ținuți pe secții, din cauza lipsei de paturi libere. Astfel, cu toții ajung să primească tratamentul necesar când e prea târziu. Mortalitatea, astfel, e extrem de ridicată. „Pot să spun cu siguranță că, dacă am avea mai multe locuri la Terapie Intensivă, numărul pacienților de aici ar fi mult mai mare. În acest moment avem 60 de pacienți cu forme severe în secție, din care o mare parte ar putea să beneficieze de Terapie Intensivă, unde nivelul de evaluare și de suport este net diferit. Însă în acest moment ne descurcăm cu ce avem. Nu înseamnă că nu primesc tratament, toți sunt îngrijiți, dar cu siguranță lucrurile ar sta altfel dacă am avea mai multe paturi la ATI”, adaugă medicul.

Mortalitatea este în creștere

În România, mortalitatea dată de COVID-19 a crescut la un nivel îngrijorător. „Pacienții ajung în spital foarte târziu, foarte decompensați, forme severe. Vom avea niște cifre pe mortalitate extrem de mari pentru această lună și, dacă lucrurile continuă în această direcție, și decembrie va fi o lună în care vom plânge mult”, susține dr. Beatrice Mahler. De altfel, și medicul timișorean Octavian Jurma a avertizat încă de la începutul lui noiembrie că sfârșitul de an va fi extrem de trist pentru mii de familii secerate de COVID-19: „Curba deceselor vine și ea la două săptămâni de la data infectării, e extrem de predictibilă. Astfel, dacă acum avem atâtea cazuri de îmbolnăviri, numărul morților va crește și el în viitorul apropiat. Vom avea 250, chiar 300 de decese pe zi, asta înseamnă 4.000-5.000 de decese la două săptămâni, vor ajunge chiar în preajma sărbătorilor dacă nu oprim curba acum”.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net