Dr. Octavian Jurma: „Am putea avea 500 de decese pe zi, în octombrie”

Ultima actualizare:

    91,5% din decesele înregistrate săptămâna trecută au fost la persoane nevaccinateFoto: RO Vaccinare / Facebook
91,5% din decesele înregistrate săptămâna trecută au fost la persoane nevaccinateFoto: RO Vaccinare / Facebook

Valul 4 nu este un val obișnuit. Este un adevărat tsunami, mai ales în ceea ce privește decesele. Numărul lor crește accelerat de la o zi la alta, de la 30-40, câte erau la începutul lui septembrie, la peste 100. În octombrie, vom pierde 400, chiar 500 de oameni pe zi, estimează medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

Azi, în România, s-au înregistrat 113 decese din cauza coronavirusului și nu, nu mor doar cei bătrâni și bolnavi. Sunt răpuși inclusiv tineri fără comorbidități. Ultimul a fost un băiat de doar 20 de ani din județul Timiș, fără alte probleme de sănătate, însă nevaccinat. Octavian Jurma a făcut calcule și a estimat că, de luna viitoare, în toate județele țării va fi depășită incidența de 3 la mie, ajungând, în noiembrie, la cifre de-a dreptul dramatice, de peste 27 la mie în Ilfov, peste 21 la mie în Timiș, peste 15 la mie în București.  


    Grafic cu predicția incidenței pe județe, realizat de medicul și cercetătorul Octavian Jurma
Grafic cu predicția incidenței pe județe, realizat de medicul și cercetătorul Octavian Jurma

Ai putea crede că dacă ne-a luat opt săptămâni să ajungem de la 0 la 4.000 de cazuri, de la 4.000 la 8.000 ne-ar mai lua tot opt săptămâni. Însă nu, totul se dublează la două săptămâni. Astfel, de la 8.000 la 16.000 de cazuri pe zi ne vor desparte doar două săptămâni, mai spune Jurma. 

„Valul patru va lovi ca un tsunami”

Dar cel mai mult îl îngrijorează pe cercetător curba deceselor. „Săptămâna trecută am avut o creștere cu 102% față de săptămâna precedentă, adică de la o medie de 37 pe zi am sărit la 75 pe zi. Acum, media zilnică este de 112 decese, din păcate. Din octombrie, vom avea zile cu peste 200-300 de decese, iar dacă nu se iau măsuri și mergem în continuare în același ritm, am putea ca la mijlocul lui octombrie să avem zile chiar și cu 500 de decese. Valul 4 va lovi ca un tsunami, în două săptămâni”, a avertizat Octavian Jurma, citat de ziare.com.  

Mai putem face ceva? Nu prea multe, răspunde el. Prin cele mai stricte măsuri de protecție tot nu am putea scădea sub 250 de decese pe zi. „Nimeni nu mai e scutit. Mor oameni tineri, cu familii, lasă copii orfani... Noi ne gândim că nu merg elevii la școală, dar nu ne gândim că acești elevi pot rămâne orfani”, atrage atenția specialistul. 

Copiii sunt și ei în pericol 

Medicul Octavian Jurma a calculat că, până la finalul lunii, vom avea între 400 și 500 de minori internați în spitale, dintre care 40 - 50 la terapie intensivă. „Din fericire, doar 2,5% dintre persoanele internate în spital, în orice moment, sunt copii. Deci numărul copiilor care fac forme de boală ce necesită spitalizare este în continuare foarte mic. Din păcate, aici se opresc și motivele de optimism. Dacă începem să ne uităm la situația din terapie intensivă, lucrurile sunt în măsură să zburlească părul și celui mai aprig negaționist. În 2021, din cauza tulpinii Delta, riscul ca un copil spitalizat să necesite terapie intensivă este la fel de mare ca pentru un adult în 2020”, a explicat cercetătorul pe pagina sa de Facebook. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net