Dr. Octavian Jurma: Omicron va ajunge în România de sărbători!

Ultima actualizare:

    Dr. Octavian Jurma, medic și cercetător
Dr. Octavian Jurma, medic și cercetător

Noua variantă de COVID apărută în Africa de Sud, pe care OMS a botezat-o „Omicron” și a declarat-o „îngrijorătoare”, produce panică la nivel mondial. Are 50 de mutații, este de 4 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și deja a ajuns în mai multe state din Europa. Până să fie detectată și la noi e chestiune de zile. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează că, pentru români, Omicron „e o amenințare foarte serioasă”.

Nu e de glumă! Noua variantă a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății.

E alertă la nivel mondial

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, a transmis OMS. Tot luni, miniștrii sănătății din G7, grupul principalelor șapte economii ale lumii, s-au întâlnit în cadrul unei reuniuni de urgență, pentru a discuta despre noua variantă a coronavirusului. Tot mai multe state își închid frontierele și impun restricții pentru a amâna, cât de cât, dominația tulpinii mutante. „În final, va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească. Singurul lucru care se face acum e cumpărarea de timp până aflăm dacă  răspunde la vaccin, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav”, a declarat Raed Arafat.

Varianta super-mutantă de COVID ajunge în România de sărbători


    Varianta super-mutantă de COVID ar putea fi dominantă în valul 5
Varianta super-mutantă de COVID ar putea fi dominantă în valul 5

Va ajunge și în România, iar pericolul este cu atât mai mare cu cât țara noastră are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. Mai exact, avem o rată mică de vaccinare și o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator. „Posibilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel mai târziu în luna ianuarie. Nu știm cum se comportă Omicron într-o populație înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african, nu european, în privința vaccinării și a gestionării pandemiei. Așadar, în țara noastră, Omicron este o amenințare foarte serioasă pentru nevaccinați și o amenințare încă necunoscută pentru vaccinați”, a scris pe pagina sa de Facebook medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Conform acestuia, „este foarte posibil ca valul 5 să fie produs de o nouă tulpină, așa cum ne așteptam. Și va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa”.

Cele 3 mari necunoscute

Deocamdată, știm că noua variantă de COVID este de 4 ori mai transmisibilă decât actuala, Delta, și că a suferit zeci de mutații. Rămân, însă, mai multe necunoscute. Experții OMS încearcă să găsească răspunsuri la trei întrebări: cât este de transmisibilă, cât de grave sunt formele de boală pe care le generează și dacă vaccinurile îi fac sau nu față. Oamenii de știință au pornit într-o cursă contra cronomentru și promit că vor veni cu răspunsurile în două săptămâni. Până atunci, Pfizer și Moderna se pregătesc să-și adapteze vaccinurile, acțiune care va dura câteva luni.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net