E atât de simplu să le faci o imensă bucurie copiilor, de ziua lor!

Ultima actualizare:

    Un tort făcut în casă e surpriza perfectă pentru cei mici, de ziua lorFoto: Shutterstock
Un tort făcut în casă e surpriza perfectă pentru cei mici, de ziua lorFoto: Shutterstock

Luni va fi despre ei, copiii. În fiecare secundă îi punem pe primul loc și le dorim tot ce e mai bun, însă de 1 iunie, mai mult ca niciodată, trebuie să îi facem să se simtă iubiți. Cum? Nu e nevoie de cadouri scumpe. De altfel, în această perioadă când magazinele sunt închise, ar fi chiar complicat să scotocit după vreun dar prețios. Sunt multe alte lucruri frumoase, ieftine, emoționante, pe care părinții le pot face pentru copiii lor.

Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli, e de părere că nu există o vârstă limită până la care îi poți spune „la mulți ani” unui copil. Și adolescentul, chiar dacă ar vrea să se simtă adult, nu poate să nu se bucure dacă părintele îi face o surpriză frumoasă de 1 iunie. Ce supriză? Ei bine, ideile sunt multe. Îți trebuie doar puțină creativitate. Mirela Retegan, specialistă în psihologia copiilor, vine cu câteva recomandări.

Idei ieftine de cadouri pentru copii, de 1 iunie

  • „În primul rând recomand tuturor părinților să rămână simpatici, jucăuși, generoși. Chiar dacă nu au bani pentru cadouri, chiar dacă nu mai sunt spectacole și evenimente la care să-i ducă pe copii, locurile de joacă și parcuri de distracție sunt închise, asta nu înseamnă că nu poți profita de o zi superbă. Fă Rai din ce ai!”, spune Mirela Retegan.
  • Organizează o masa festivă, la care copiii sunt oaspeții de onoare, serviți de părinți ca niște domni, la restaurant. Au devenit celebri cei doi scoțieni care au deschis un „restaurant” în propria sufragerie pentru cei doi puști ai lor care nu înțelegeau de ce nu mai pot lua masa în oraș. Tati s-a transformat în maestrul bucătar, iar mami în chelnerul personal al celor doi prichindei, care s-au amuzat și s-au simțit importanți.
  •  

  • Cumpără o pungă cu baloane, umflă-le pe toate și împrăștie-le prin toată casa, astfel încât atunci când se trezesc cei mici să descopere o mare de baloane colorate. Va fi o bucurie și o surpriză frumoasă. „E un cadou atât de ieftin, un lucru atât de mărunt, dar care îi face pe copii să se simtă importanți”, mai spune Mirela.
  • Pregătește-le mâncarea preferată, un desert bun, chiar un tort. Se vor bucura.
  • Joacă-te cu cei mici, acordă-le timp. Pentru un copil, cea mai bună jucărie este chiar părintele său. „Bate” orice tabletă, orice joc pe telefon.
  • „Eu le-aș mai recomanda părinților în această zi să le spună copiilor povestea venirii lor pe lume, să știe că au fost doriți, iubiți. Cu cât mai multe detalii dacă se poate – cum aveau degetelele, cât erau de mici”.
  • Copiii până în zece ani se mai pot uita luni, de la ora 8 dimineața până la ora 20.00, la maratonul live pe Facebook al Găștii Zurli. „Pe tot parcursul zilei răspundem la telefoane, vom avea petreceri cu personajele Zurli, teatru de păpuși și multe surprize. Totodată, lansăm aplicația cu un conținut nou de videoclipuri și activități educative, disponibilă deatuit timp de o săptămână pe Android”.
  • Pentru copiii mai mari și adolescenții, ce poți face de 1 iunie este să asculți cu ei muzica preferată, să vă uitați împreună la un film ales de ei, să te porți frumos, să nu-i cerți. Dacă le vei face un cadou, nu uita că ceea ce contează mai mult nu e atât conținutul, cât modul în care e ambalat și starea de spirit a părintelui. „Degeaba cumperi ceva scump dacă ești morocănos și îl cerți”, susține Mirela Retegan.

Mirela Retegan, „antrenorul părinților”
Mirela Retegan, „antrenorul părinților”

Ziua de 1 iunie nu este mai puţin importantă, pentru un copil, decât ziua lui de naştere sau onomastica, spune psihologul Mihaela Vintilă, care vă sfătuiește să petreceți cât mai mult timp de calitate împreună. „Ieșiți din casă, mâncați de prânz în familie, dacă se poate cu părinții, răsfață-l pe cel mic cu felurile de mâncare preferate. Și măcar de ziua lui fii mai permisiv, mai tolerant, evită certurile şi ameninţările de genul «te iert azi, că e ziua ta, dar vezi tu mâine». Încearcă să te abţii de la interdicţii, nu-i spune «nu», pentru că se înmulţesc frustrările, nu-i face educaţie de ziua lui, te sfătuieşte Mihaela Vintilă.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net