Evaluarea națională 2020. Sfaturi pentru un examen reușit la Matematică

Ultima actualizare:

    Părinții trebuie să fie suport moral pentru copii, să-i încurajeze și să le tempereze emoțiile
Părinții trebuie să fie suport moral pentru copii, să-i încurajeze și să le tempereze emoțiile

Mâine, 17 iunie, elevii de clasa a VIII-a mai au de trecut un hop – examenul la Matematică de la Evaluarea Națională. Gata, din această după-amiază ia pauză de la învățat formule și rezolvat exerciții. Citește doar sfaturile date de profesorul Sorin Borodi, pentru edupedu.ro. Sunt recomandări importante care te ajută să nu greșești și să dai tot ce-i mai bun din tine la examen.

  • Azi și mâine dimineață, evită compania persoanelor care îți sporesc inutil emoțiile. Pe de altă parte, să nu te sperii de emoții, ele sunt normale și chiar folositoare, spune cercetătorii, căci te mobilizează și pun creierul în acțiune.
  • „Aş zice că faci parte dintr- o generaţie năpăstuită, din plin afectată de efectele acestei pandemii. Dar, cum în tot răul e şi un bine, aminteşte-ţi şi bucură-te de o consecinţă indirectă: materia pentru examen s-a diminuat. Sunt o sumedenie de noţiuni, destul de greoaie, pe care nu mai ai cum să le întâlneşti în subiectul din acest an!”, spune profesorul.

Cum te pregătești pentru ziua de mâine

  • Pregătește-ți cele necesare pentru mâine. Trebuie să ai la tine cartea de identitate, 2-3 pixuri de aceeași nuanță de albastru, strumente geometrice (un liniar măcar), creion, radieră. Ia cu tine o sticlă de apă (de preferinţă plată), batiste de hârtie.
  • Atenție ce mănânci azi și mâine dimineață. Evită alimentele noi, care îți pot da probleme digestive, și optează pentru preparate ușoare, fără grăsimi și E-uri. Nu mânca nici mai mult, nici mai puţin ca în alte zile. 

Sfaturi pentru un examen reușit la matematică. Ce să faci în timpul probei

  • “Ai primit subiectul. Citeşte-l calm, în întregime. După care, apucă-te gospodăreşte de lucru”, recomandă Sorin Borodi, profesor de matematică în Dej, județul Cluj.

Începe rezolvarea cu subiectul I

  • Pe ciornă, cel mai bine. Atenţie la transcrierea răspunsurilor de pe ciornă pe foaia de examen. Au fost cazuri de inversări ale răspunsurilor!”
  • Ai un exerciţiu cu un interval? Fii atent dacă este deschis sau închis!

Continuă apoi cu subiectul II

  • La II.1 nu uita să faci notaţiile! La problemele care simţi că te depăşesc, scrie măcar formula, dacă este cazul. Vei primi puncte pentru ea.
  • Dacă “simţi” că o problemă s-ar rezolva cu o ecuaţie sau un sistem şi nu răzbeşti, în schimb crezi că ai putea să o rezolvi utilizând o metodă din clasele I-IV, nu ezita să o foloseşti.
  • La problema II.4, nu uita să scoţi factori de sub radicali, eventual să raţionalizezi numitorii, să simplifici, apoi poate sunt ceva fracţii ce trebuie aduse la acelaşi numitor, ceva termeni asemenea de calculat…
  • La II.5, calculul expresiei nu e dificil, dar fii extrem de atent la parantezele ce au în faţă semnul minus. Graba în aceste cazuri aduce multe lacrimi în fiecare an. Încearcă să nu fii actor în acest film trist!
  • Dacă la un exerciţiu nu găseşti rezolvarea, oricâte eforturi faci, dar găseşti răspunsul prin încercări, scrie-l pe foaia de examen, vei primi puncte pentru el.
  • În special la problemele de geometrie, nu uita să justifici afirmaţiile: de ce acel patrulater este romb? Sau de ce acel triunghi este isoscel? Dacă utilizezi în rezolvare o anumită teoremă, să nu uiţi să-i aminteşti numele.

Subiectul III

O situaţie specială se petrece an de an la cele două probleme de la subiectul III. În special elevii de nivel mediu au tendinţa să nu abordeze aceste două probleme sau să le abordeze extrem de superficial. Deseori pe baza unei prejudecăţi, că aceste probleme sunt sigur grele. Dar, în realitate, se întâmplă adesea ca punctul “a”, uneori chiar şi “b” de la aceste probleme să fie elementar, la nivelul celor de la subiectul I: o arie sau un perimetru.

Recomandări de final

  • În general, timpul nu a fost niciodată o problemă la proba de matematică. Aşadar, nu intra în panică în această privinţă, nu este cazul.
  • Înainte de a preda lucrarea, reciteşte cu atenţie.
  • Nu ezita să faci completări, dacă este cazul.
  • Desenele să le realizezi cu creionul; notaţiile le poţi face şi cu pixul. Dar dacă crezi că te ameninţă pericolul epuizării timpului, fă desenele cu mâna liberă, oricum puncte pentru ele nu câştigi şi nici nu pierzi.
  • Nu cumva să uiţi la subiectele II şi III să transcrii rezolvările complete de pe ciornă pe foaia de examen.
  • Dacă ai greşit un cuvânt sau o relaţie, şterge cu o linie orizontală, nu face “x”-uri sau alte semne.
  • Dacă ţi se pare greu subiectul, nu intra în panică! Gândeşte-te că e greu pentru toţi elevii, nu numai pentru tine.
image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net