Gabriela, angajată ca sudor încă de pe băncile şcolii

Ultima actualizare:

    Gabriela a moştenit de la tatăl ei pasiunea pentru aparatul de sudură
Gabriela a moştenit de la tatăl ei pasiunea pentru aparatul de sudură

Este o cerere fără precedent de muncitori calificaţi, pe piaţa muncii din România. Gabriela are 16 ani şi a terminat clasa a XI-a cu o calificare de sudor, foarte căutată în acest moment. A fost angajată imediat.

Sute de clase din şcoli profesionale au fost desfiinţate pentru că nu aveau elevi. În 1990, erau 200.000 de elevi care învăţau o meserie, iar anul acesta au fost 38.158 de locuri, din care au rămas libere 19.507.

Firmele fac solicitări insistente de a se reînfiinţa clase de învăţământ profesional pentru că nu mai găsesc meseriaşi. De pildă, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” era singurul cu profil de construcţii din Capitală şi a pregătit generaţii de muncitori calificaţi, dar în ultimii ani nu au mai fost candidaţi.

Abia din 2012, a fost înfiinţată o clasă de pregătire a elevilor pentru calificarea sudor. Anul acesta a terminat prima generaţie de muncitori pregătiţi în această meserie. Printre 20 de băieţi, o fătucă blondă, Gabriela Calance.

”S-a remarcat atât la pregătirea teoretică din şcoală, cât şi la cea practică pe care a efectuat-o la un agent economic. Tatăl Gabrielei este tot sudor şi de la el a moştenit, probabil, talentul. A fost eleva noastră în clasa a IX-a şi putea să continue studiile la liceu, dar a fost atrasă de dotarea de la colegiul nostru şi de perspectiva de a găsi cu uşurinţă un loc de muncă bine plătit. Este foarte talentată şi realizează îmbinări sudate cu mare precizie şi fineţe. După susţinerea examenului de absolvire, are asigurat un loc de muncă la o firmă, unde a efectuat practica. Sunt mai multe firme importante cu care avem protocol de colaborare care au oferit 500 de lei, bursă lunară, pentru toţi elevii clasei de sudori, pe lângă cei 200 de lei pe care îi oferă Ministerul Educaţiei. Este o cerere fără precedent pentru muncitori calificaţi”, ne-a explicat Maria Rădoi, directorul Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny”, din Capitală.

Certificatul de calificare profesională obţinut la sfârşitul studiilor este recunoscut în orice ţară a Uniunii Europene. 

Click! spune

  • Judeţele cu cele mai multe locuri libere: Iaşi: 1.397 locuri, Bucureşti: 1.043 locuri, Prahova: 986 locuri.
  • Domeniile cu cele mai multe locuri libere: mecanică -6.048 locuri, industrie textilă - 2.553 locuri, turism - 1.556 locuri.
  • Calificările la care sunt cele mai multe locuri libere: confecţioner produse textile -2.323 locuri, mecanic auto -1.557 locuri, tâmplar universal -1.289 locuri.

Mai sunt 19.507 locuri la «profesională»

Peste 1.500 de locuri în clasele de turism
Peste 1.500 de locuri în clasele de turism

Au fost 38.158 de locuri pentru clasa a IX-a la profesională, iar în etapa a doua sunt libere 19.507 locuri. Iată calendarul înscrierii în şcoala profesională - etapa a II-a

  • 20 - 21 august. Elevii care nu au participat la Etapa I de înscrieri merg la şcoala absolvită şi iau fişele de înscriere.
  • 21 august. Afişarea listei candidaţilor înscrişi şi a calendarului preselecţiei şi/ sau a probei suplimentare de admitere.
  • 24 august. Proba de preselecţie, dacă este cazul.
  • 25 august. Afişarea rezultatelor preselecţiei. Acolo unde numărul celor admişi este mai mare decât numărul locurilor, şcoala va anunţa că urmează o probă suplimentară de admitere.
  • 25-26 august. Candidaţii respinşi la preselecţie ridică fişele de înscriere de la şcoala unde a susţinut proba şi se înscriu la alte calificări sau la altă şcoală profesională.
  • 27 august. Afişarea listei candidaţilor înscrişi.
  • 28 august. Proba suplimentară de admitere, acolo unde e cazul.
  • 31 august. Afişarea rezultatelor probei suplimentare de admitere. Depunerea contestaţiilor.
  • 1 septembrie. Afişarea rezultatelor la contestaţii.
  • 2 septembrie. Afişarea listei candidaţilor declaraţi admişi.

Etapa a III-a de admitere în învăţământul profesional va începe la 3 septembrie, după modelul primelor etape.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net