Ghidul regulilor sanitare pentru studenți, la începutul anului universitar

Ultima actualizare:

    Și în universități sunt reguli stricte de igienă și de distanțareFoto: Mediafax
Și în universități sunt reguli stricte de igienă și de distanțareFoto: Mediafax

Anul universitar începe azi, 1 octombrie, cu aceleași emoții și în aceleași condiții incerte cum a început anul școlar. Fără ceremonii de bun venit în amfiteatre, fără aglomerație, fără îmbrățișări, fără forfotă în căminele studențești. Regulile de protecție sanitară sunt stricte și au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Ghidul regulilor sanitare pentru studenți a fost publicat în Monitorul Oficial

„Va fi un an universitar altfel, foarte complicat, dar deja am putut să constat că se așteaptă cu entuziasm și sper să continue așa”, a declarat azi președintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Și alte universități din București și din țară și-au deschis azi porțile. Majoritatea vor funcționa în program mixt, atât online, cât și față în față, cu respectarea unor reguli stricte de igienă și distanțare. Ce se va întâmpla dacă apare un caz de Covid-19 printre studenți și cum se alege scenariul de funcționare se explică pe larg în Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății publicat în Monitorul Oficial miercuri, 30 septembrie. Este un „Ghid privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în instituțiile de învățământ superior în perioada pandemiei de Covid-19”, aplicabil în toate universitățile din țară.

Măsuri esențiale în toate universitățile

  • Reguli stricte de dezinfecție și curățenie.
  • Organizarea circuitelor în interiorul instituției de învățământ, cu benzi care să asigure trasee prestabilite de intrare și deplasare.
  • Se recomandă intrarea eșalonată la intervale orare stabilite, în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc.).
  • La intrarea în clădirea instituției de învățământ se recomandă să se realizeze termometrizarea cu un termometru noncontact de către o persoană desemnată, instruită în acest sens; nu vor avea acces persoanele cu o temperatură mai mare de 37,3oC.
  • Purtarea măștii de protecție atât de către studenți, cât și de întreg personalul instituției de învățământ superior, pe toată perioada în care se află în interior.
  • Limitarea contactului dintre studenții din formațiuni de studiu diferite și evitarea schimbării sălii de studiu pe parcursul unei zile.
  • Asigurarea unei distanțări fizice între studenți de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței nu este posibilă.
  • Fiecare student își va păstra același loc pe tot parcursul prezenței în sală.
  • Ușile vor fi menținute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.
  • Va fi asigurată aerisirea sălilor în care se desfășoară activități didactice înainte de sosirea studenților/cursanților, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor dintre activitățile didactice, minimum 10 (zece) minute, la începutul și la finalul zilei.
  • Acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor, astfel încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în spațiile comune, cu scopul respectării distanțării fizice.

Acțiuni de prevenție în timpul pauzelor

  • Intervalele aferente pauzelor dintre activitățile didactice vor putea fi stabilite în mod eșalonat pentru fiecare formație de studiu în parte, acolo unde este posibil.
  • Va fi evitată crearea de grupuri de studenți/cursanți din formații de studiu diferite.
  • Cursanții vor asigura pe toată durata pauzelor păstrarea distanțării fizice.
  • Cursanții nu vor consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei obiectele de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris).

Și universitățile au 3 scenarii

Autoritățile au stabilit și pentru universități trei scenarii de desfășurare a cursurilor, în funcție de situația epidemiologică generală și de specificiul fiecărei instituții de învățământ în parte:

  • Scenariul 1. Participarea fizică în sălile de curs a tuturor studenților, la toate activitățile didactice, cu respectarea tuturor normelor de protecție.
  • Scenariul 2. Cursuri derulate online, seminare organizate parțial online, practică, laboratoare și proiecte organizate cu prezență fizică, respectând, bineînțeles, normele de protecție.
  • Scenariul 3. Participarea tuturor studenților la activități didactice online.

Reguli în căminele studențești. Ce se întâmplă dacă apare un caz de Covid-19

  • În fiecare cămin trebuie asigurate spații de izolare cu grup sanitar propriu, unde vor fi găzduite temporar cazurile suspecte de Covid-19
  • Vor fi atribuite camere în regim de locuire de 2 (doi) studenți per cameră sau, dacă acest lucru nu este posibil, din pricina numărului mare de solicitări de cazare din partea studenților, camerele vor fi ocupate de studenți din aceeași formație de studiu.
  • În cazul în care un student are simptome care ridică suspiciune de Covid-19 (tuse, febră, dificultăți de respirație, pierderea gustului și mirosului) se va izola la domiciliu sau în izolatorul din cămin.
  • Un student confirmat cu SARS-CoV-2 se va izola fie în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal, și nu cu mijloace de transport în comun.
  • Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu vor fi carantinați în izolator.
  • Pentru studenții aflați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei.

Protocol pentru cantine

  • Se recomandă, acolo unde este posibil, servirea mesei la pachet, eventual pe bază de precomandă.
  • În cazul în care este asigurată masa la cantină sau în sala de mese, organizarea intervalelor aferente meselor și a accesului se va realiza astfel încât să se evite aglomerările de persoane.
  • În interiorul cantinei, în spațiul destinat intervalelor de tranzit, circulației, distribuirii felurilor de mâncare, se impune respectarea măsurilor de distanțare fizică de 1 m, cu purtarea obligatorie a măștilor. Așezarea la masă necesită asigurarea măsurilor de distanțare fizică de 1,5 m.
  • Gestionarea echipamentelor și obiectelor specifice (tăvi, tacâmuri, carafe pentru apă etc.) va fi adaptată, astfel încât contactele să fie limitate. Se recomandă folosirea de tacâmuri de unică folosință.
  • Înainte și după fiecare masă, studenților/cursanților li se recomandă spălarea mâinilor și respectarea normelor de igienă.
  • Masca va fi scoasă doar în momentul în care studenții/cursanții se vor așeza la masă.
  • Sala pentru servirea mesei va fi aerisită corespunzător (timp de 10 minute în fiecare oră și la încheierea programului).

Veste bună: subvenția pentru cămine-cantine crește cu 10%

Ministrul Educației și Cercetării a decis creșterea subvenției pentru cămine-cantine cu 10%. Sumele atribuite fiecărei universități pentru subvenționarea cheltuielilor pentru cămine-cantine se alocă proporționa cu numărul de studenți. De această subvenție beneficiază și studenții care încheie contracte de închiriere, precizează printr-un comunicat Ministerul Educației.

Soluții pentru studenții aflați în categorii de risc

Studenții care fac parte dintr-un grup cu risc (de exemplu, boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv) vor reveni fizic la cursuri cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant/medicului de familie. Pentru aceștia, reprezentanții instituțiilor de învățământ superior vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional online/prin intermediul tehnologiei și al internetului sau în condiții de siguranță sporite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net