Ghidul vaccinării în etapa a treia. De mâine, oricine se poate înscrie pe listele de așteptare

Ultima actualizare:

    Vaccinarea propriu-zisă a populație generale va începe din aprilieFoto: Inquam Photos
Vaccinarea propriu-zisă a populație generale va începe din aprilieFoto: Inquam Photos

În sfârșit, populația generală, din etapa a treia, își poate face planuri pentru vaccinare. De mâine, orice român se poate înscrie pe platformă, pe listele de așteptare. Autoritățile au explicat pe larg cum funcționează procesul și de când începe imunizarea propriu-zisă.

De mâine, 15 martie, debutează etapa a treia a campaniei de vaccinare. Populația generală se va putea înscrie pe liste de așteptare, iar atunci când apar locuri, oamenii vor fi notificați prin sms, într-o anumită ordine. „Din 15 martie o să ne putem înregistra pentru vaccinare, astfel încât, când vor ajunge dozele la un centru pe care-l selectăm, să fim anunţaţi şi să putem merge să ne vaccinăm. Practic, se întrevede deschiderea celei de-a treia etape, ultima, tocmai pentru că în martie ajung peste 2,5 milioane de doze, iar în aprilie tot așa, de ordinul milioanelor”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Cum funcționează lista de așteptare

Programările la vaccinare se pot realiza atât prin intermediul platformei electronice, cât și prin apelarea numărului de call center sau prin medicul de familie. „Din 15 martie devin disponibile listele de așteptare. Astfel, în momentul în care o persoană își face cont în platforma de programare, își exprimă opțiunea de a intra în această listă de așteptare. Se selectează categoria din care face parte și un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze.


    Rezervați-vă locul, programându-vă pe lista de așteptare!
Rezervați-vă locul, programându-vă pe lista de așteptare!

Apoi, persoana va putea vizualiza numărul celor care se află în față pe acea listă de așteptare. Ulterior, în momentul în care va fi un loc disponibil, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail. Locul în centrul de vaccinare pentru care a optat se rezervă timp de 24 de ore. În acest interval, persoana confirmă programarea în locul respectiv, în centrul respectiv, sau refuză această programare, moment în care sistemul notifică următoarele persoane, după ce se primește confirmarea sau refuzul programării”, explică autoritățile. Totodată, dacă se deschid centre noi de vaccinare, aplicația va notifica și persoanele din listele de așteptare.

Categoriile vulnerabile au în continuare prioritate

Da, se merge pe principiul „primul înscris, primul notificat”, însă prioritate vor avea în continuare persoanele din etapa a doua. Fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală. „Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare și în ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

  • Persoanele din categoria 2a, adică cele cu vârsta de peste 65 de ani sau cele cu boli cronice.
  • Persoanele din categoria 2b – lucrătorii din comenii esențiale
  • Persoanele eligibile pentru etapa a treia – populația generală.


    Persoanele vulnerabile vor avea în continuare prioritateFoto: RO Vaccinare / Facebook
Persoanele vulnerabile vor avea în continuare prioritateFoto: RO Vaccinare / Facebook

Locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane vulnerabile și 25% lucrători din domenii esențiale, iar ce rămâne e alocat persoanelor din etapa a treia”, precizează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Când începe vaccinarea pentru etapa a treia

Mâine se dă startul doar programărilor pe listele de așteptare. Vaccinarea propriu-zisă urmează în viitorul foarte apropiat. Autoritățile estimează că vaccinarea propriu-zisă, pentru etapa a treia, va începe în aprilie. „Într-o listă de așteptare, poți să ai în față 100 de persoane, dintre care 5 sunt persoane vulnerabile, 3 care deservesc activități esențiale, iar restul sunt persoane din etapa a treia. Evident că nu vom sta cu centrele goale și vor fi completate toate locurile cu persoanele care se află în listă. Însă prioritatea la notificare o vor avea persoanele vulnerabile și cele care sunt incluse în etapa a doua, pentru că sunt mulți care încă nu au reușit să se programeze”, a explicat, conform ziare.com, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Nu puteți alege vaccinul!

„Nu doresc AstraZeneca. De ce nu sunt lăsată să aleg? Dacă tot mă vaccinez, vreau să pot alege ce e mai bun și mai eficient pentru mine și familia mea”, a scris Adriana Ihnatisin pe pagina de Facebook a Ro Vaccinare. „La cest moment, nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin. Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora. Un factor decisiv este și rămâne în continuare disponibilitatea dozelor. Eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele 3 vaccinuri”, i-au răspuns autoritățile.

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net