Începe „vânătoarea” locurilor la Terapie Intensivă. Bolnavii sunt direcționați către spitale „ca avioanele pe cer”

Ultima actualizare:
Ambulanțele aduc bolnavi pe bandă rulantă
Ambulanțele aduc bolnavi pe bandă rulantă

Am bătut azi un nou record negativ: 2.958 de români s-au îmbolnăvit de coronavirus în doar 24 de ore. 8.303 oameni sunt internați în spitale, dintre care 612 la Terapie Intensivă. Medicii trag serioase semnale de alarmă și avertizează că vor ajunge în situația de a alege între pacienții. „Bolnavii care au nevoie de terapie așteaptă să fie direcționați ca avioanele pe cer”, spune managerul spitalului „Victor Babeș” din Capitală.

Numărul cazurilor de infectări pare că nu se mai oprește din creștere, ambulanțele aduc bolnavi pe bandă rulantă, spitalele sunt pline, iar la Terapie Intensivă este o adevărată vânătoare de locuri. Cu toate acestea, unii români tot nu înțeleg, ignoră recomandările și refuză cu îndârjire să se protejeze. Luni seara, autoritățile au decis să impună noi restricții, al căror efect sperăm să se vadă peste două săptămâni. Dar, până atunci, pandemia de Covid-19 riscă să intre într-o fază incontrolabilă, în care sistemul medical să fie depășit.

Virgil Musta: „Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei”

La Timișoara, de pildă, nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. „Din păcate, nu mai avem niciun loc. Pe secția mea am numai două paturi libere, care nu sunt cu oxigen. Deci pentru persoanele care au nevoie de oxigen nu mai am paturi”, a declarat dr. Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, citat de TVR. Ca soluție, încearcă să direcționeze pacienții către secțiile ATI ale spitalelor suport, unde „mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe”. „Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu, ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav. Sigur va mai crește numărul de cazuri. Dacă azi se iau măsuri foarte eficiente, rezultatul va fi peste două săptămâni. Eu cred că întrăm într-o faza necontrolabilă a pandemiei. Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau aceste măsuri, vom deveni complet ineficienți și vom pierde bătălia cu virusul", a spus Virgil Musta pentru Digi 24.


    Ambulanțele aduc bolnavi pe bandă rulantăFoto: Mediafax
Ambulanțele aduc bolnavi pe bandă rulantăFoto: Mediafax

Mari probleme cu locurile de la Terapie Intensivă au toate spitalele mari din țară. De îndată ce se eliberează un loc, se dezinfectează și se ocupă imediat. „Bolnavii care așteaptă pentru terapie nu sunt la poartă sau în camera de gardă, ei sunt direcționați din spitale ca avioanele pe cer. Pleacă cineva din Giurgiu pentru că s-a ivit un loc la ATI Babeș sau pleacă din Babeș cu elicopterul și se duce la Bârlad, unde e un loc”, explică Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.

Raed Arafat: „E posibil să ajungi să alegi între pacienți”

Gravitatea situației o recunoaște și medicul Raed Arafat: „În momentul în care secțiile de Terapie Intensivă devin total aglomerate, dacă se agravează unii și nu ai loc pentru ei imediat, este posibil să ajungi să alegi între pacienți, așa cum au pățit colegii noștri din Italia. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat, se poate întâmpla. Eu sper să nu ajungem acolo”, a declarat Raed Arafat marți seara, într-o emisiune la B1 TV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net